Kladno staví nové kolumbárium, přibýt má přes 2300 schránek

Publisher
ČTK
30.05.2023 07:15
Czech Republic

Kladno

Jan Žalský


Kladno - Kladno staví na centrálním hřbitově nové kolumbárium, přibýt má přes 2300 schránek. Současná kapacita nepostačuje, na místo pro uložení urny lidé ve městě čekali i dva roky. Hotovo by mělo být příští rok na jaře, náklady budou téměř 27 milionů korun. Schránky v novém kolumbáriu bude město přidělovat po jeho dokončení. Předběžné rezervace neprovádí, uvedl dnes na dotaz ČTK mluvčí kladenské radnice Vít Heral.


Součástí úprav hřbitova podle návrhu architekta Jana Žalského bude také pietní promenáda s podloubím, lavičkami a zelení. Součástí prací je bourání zpevněné plochy, oprava zdi hřbitova, přeložka vodovodu a elektrického vedení. Přibudou stromy a další zeleň. Nyní je ve městě, které má na 70.000 obyvatel, 13.726 hrobových míst, z toho je 2576 urnových schránek, urnových pomníků a epitafních desek. "V kolumbáriu bude 2300 nových schránek, pro zájemce bude schránek dostatek a nemusí se tak obávat, že na ně schránka nevyjde," uvedl Heral.

Naposledy dalo město urnové schránky doplnit v roce 2011, přibylo jich tehdy 89, kolumbárium na rozdělovském hřbitově se v roce 2004 rozrostlo o 72 míst. Nově vznikající kolumbárium bude možné v případě potřeby v budoucnu ještě rozšířit. Město se stará o osm hřbitovů, jejich správa ho ročně stojí přes 16 milionů korun, a to bez investic. Jednotný nájem za jeden metr čtvereční hrobového místa činí 15 korun ročně na hlavním hřbitově a 13 korun ročně na ostatních hřbitovech. Ceny za služby se pohybují od 120 do 300 korun ročně na hlavním hřbitově a 100 až 250 korun ročně na ostatních hřbitovech. Cena za urnovou schránku je stanovena na 400 korun za jeden rok na hlavním hřbitově, na ostatních hřbitovech je to o stokorunu méně. Cena v novém kolumbáriu zatím není určená.
0 comments
add comment