Vinylové lamely na podlahu i stěnu

15.02.2021 19:25
Pergo

Vinylová krytina je v současnosti velmi oblíbeným a vyhledávaným podlahovým řešením. Tento materiál je mimořádně odolný, teplý a snadno se udržuje, málokdo však tuší, že je možné aplikovat ho i na stěny místo tradičnějšího keramického obkladu. Díky přírodním dekorům vinylových lamel a dlaždic značky Pergo lze do interiéru vnést prvek přírody.

Pergo, jež je na trhu téměř pětačtyřicet let, se specializuje na výrobu vinylových, laminátových a dřevěných podlah, které jsou instalovány především v komerčních prostorách po celém světě. Denně odolávají nárazům, vodě, chůzi v podpatcích i vytížení způsobenému přesouváním nej- různější techniky – a to nejen v kancelářích, ale také v hote- lech a restauracích, nemocnicích, školách, tělocvičnách, prodejnách s obuví, nebo dokonce v autosalonech.

Instalace bez nutnosti vyrovnání podkladu

Firma nabízí vinylové krytiny ve třech variantách: lepené podlahy, podlahy s jednoduchou zámkovou instalací a novinku Rigid Click s pevným kompozitním jádrem, které zabraňuje tomu, aby podlaha kopírovala nerovnosti podkladu nebo se prohýbala. Tento typ je tedy ideální například pro renovace, neboť nevyžaduje vyrovnání podkladu. Všechny uvedené varianty jsou opatřeny povrchovou vrstvou TitanV, jež lamely chrání před opotřebením a poškrábáním. Podlahy jsou při došlapu měkké, na omak teplé, tlumí hluk a jsou stoprocentně voděodolné. Proto je možné instalovat vinyl nejen na podlahu, ale také jím obložit stěny, například v kuchyni nebo koupelně.

Ruku v ruce s udržitelností

Protože jsou podlahy Pergo opatřeny patentovaným zámkovým systémem, lze je snadno demontovat a instalovat na jiném místě či je lze recyklovat k výrobě krytiny nové. Podlahy navíc uvolňují extrémně nízké emise těkavých organických sloučenin (padesátkrát nižší množ- ství, než jaké povolují nejpřísnější normy Evropské unie) a k jejich výrobě nejsou používány velmi diskutované ortoftaláty. Místo nich firma pracuje s DOTP, změkčovadlem vyskytujícím se například v dětských plastových hračkách nebo v potravinových obalech.

Přírodní dekory

Vedle široké nabídky podlah s barvou a strukturou dřeva najdeme v portfoliu Perga také krytiny, jež jsou téměř k nerozeznání od přírodního kamene. Ať už jde o dub, borovici, italský mramor, břidlici či krémový travertin, hledají designéři této společnosti nejprve vhodnou přírodní předlohu. Tu pak pomocí digitálních technologií upravují – například přidávají nebo odstraňují suky, žilkování nebo trhliny – tak, aby docílili co nejvyváženější podoby, která by i na velké ploše působila přirozeně, a přesto efektně. Vzorky jednotlivých podlah si na webových stránkách firmy mohou architekti, designéři i developeři bezplatně objednat a nabídnout tak svým klientům různé možnosti a varianty.