Wineo PURLINE 1500: bio podlaha, ze které můžete jíst

Novinka od KPP v programu zdravých krytin s květinovými vzory i ornamenty

05.02.2021 09:00
Kratochvíl parket profi, s.r.o.

Vezměte řepkový olej, přidejte trochu ricinového, přisypte špetku bílé křídy, vše řádně promíchejte a máte zdravou ekologickou krytinu Wineo PURLINE 1500. Tak zní recept na podlahu, ze které můžete jíst, a dokonce – s nadsázkou řečeno – byste ji mohli i sníst. Tato krytina totiž obsahuje pouze přírodní suroviny a k její údržbě stačí čistá voda bez saponátů či jiných chemikálií.

Podlaha Wineo PURLINE 1500 neobsahuje chlor ani změkčovadla, a proto má nulové emise těkavých látek – je tedy ideální pro zdravé bydlení. Přitom je díky povrchové úpravě z bio polyuretanu ecuran vysoce odolná, a tudíž vhodná i pro komerční prostory. Novou kolekci Wineo PURLINE 1500 s dekory dřeva, kamene, industriálním designem, květinovými vzory či jinými ornamenty v nejrůznějších barevných provedeních dováží v rámci svého ekologického programu zdravých podlah společnost Kratochvíl parket profi (více na www.kpp.cz).

Elastická, ekologická, bezpečná

Bio podlaha Wineo PURLINE 1500 je trvale elastická a pravděpodobně nejekologičtější podlahová krytina na trhu. Uznávaný certifikát TÜV PROFiCERT zaručuje, že z této podlahy není cítit žádný zápach – a to ani během její instalace. Navíc Wineo PURLINE 1500 boduje i svou extrémní odolností a širokou designovou rozmanitostí. Bio podlaha Wineo PURLINE 1500 nestudí a je příjemná i pro chůzi naboso, díky své elasticitě šetří klouby a má certifikovanou odolnost proti skluzu. Je tedy bezpečná na každém kroku a hodí se i do vlhkých prostor koupelen či do kuchyní. Pohyb po této krytině je naprosto tichý a lze ji položit též na podlahové vytápění.

Bio podlaha, která díky ecuranu vydrží více než české dálnice

Základem extrémní odolnosti ekologické podlahy Wineo PURLINE 1500 je bio polyuretan jménem ecuran, což je vysoce kvalitní kompozitní materiál, který je vyráběn převážně z rostlinných olejů, řepkového nebo ricinového, a v přírodě se vyskytujících minerálních komponent (křída). O bio podlaze Wineo PURLINE 1500 lze s nadsázkou říct, že vydrží více než české dálnice. I po 25 tisících přejezdech s 500kilogramovým nákladem (při rychlosti 6 km/h) se na podlaze neprojevilo žádné opotřebení. Potvrdilo to testování odbornou vysokou školou v německém Bielefeldu, která podlahy Wineo PURLINE 1500 doporučila použít i pro lehký průmysl. Za vynikající odolnost (zátěžová třída 43) a paměťovou stálost (~ 0,05 mm dle EN ISO 24343-1) je v pozitivním slova smyslu zodpovědný kompozitní bio polyuretan ecuran, který tvoří 0,3 mm silnou nášlapnou vrstvu. Není to tedy jen pouhý krycí nátěr nášlapné vrstvy, jako u klasického PVC nebo vinylu, ale plnohodnotná nášlapná vrstva.

Uzavřený povrch pro snadnou údržbu

Díky povrchové úpravě z ecuranu je podlaha zcela ekologická, bez emisí a má celistvý, uzavřený povrch bez ostrých hranek, ve kterých by se usazovaly nečistoty. Proto k její údržbě stačí čistá voda bez chemických čisticích prostředků. "Pokud byste dali Wineo PURLINE 1500 s ecuranem pod mikroskop, viděli byste, že povrch je zcela uzavřen, je hladký a nejsou na něm žádné hranky, ve kterých by ulpívala špína, jako je tomu u klasických PVC podlah nebo vinylů," potvrzuje Milan Mrkáček, vedoucí regionálního prodeje společnosti KPP. "Zatímco když dáte pod mikroskop klasické PVC nebo obyčejný vinyl, vidíte ,hory' a ,údolí', ve kterých se drží nečistota. Když takovou podlahu vytíráte mopem, přejíždíte jím jen po těch vrcholcích. Abyste však dostali špínu i ,z údolí', musíte použít čisticí přípravek, který tuto špínu rozpustí," vysvětluje.

Wineo PURLINE 1500 ušetří až 30 % nákladů na čištění

Podle Institutu Pfiff pro aplikovanou techniku čištění budov dochází u podlahy Wineo PURLINE 1500 až k 30procentní úspoře nákladů na čištění, po celou dobu její životnosti jde tedy o velmi ekonomickou krytinu. Další testy tohoto institutu také dokládají, že například po krátké regeneraci nezůstávají na krytině otisky nábytku, dále potvrzují účinnou dezinfikovatelnost krytiny i to, že kontrastní látky běžně užívané v nemoc- nicích tuto podlahu nijak nezbarví. Wineo PURLINE 1500 zvládá i silné působení horka, podle EN ISO 23999 vykazuje velmi vysokou rozměrovou a teplotní stabilitu a je odolná i vůči UV záření. Především ve velmi frekventovaných prostorách, jako jsou zdravotnická zařízení, supermarkety, školy, letiště a jiné veřejné budovy, se bio podlaha Wineo PURLINE jeví jako velmi odolná a ekonomická.

Industriální, dřevěné, kropenaté i květinové dekory

Wineo PURLINE 1500 je vyráběna trojím způsobem: v rolích, jako parketové lamely – klasická a XL prkna (1500 × 250 mm) – a také jako velkoformátové dlaždice (1000 × 500 mm). V dřevěných WOOD kolekcích jsou v nabídce desítky možností – od bělených borovic přes klasický dub až po tmavě kávový ořech –, v industriálních designech kolekce STONE XL najdete dekory od klasického mramoru až po měděný design. Kolekce Chip zase nabízí krytiny jednobarevné či v kropenatém provedení (různé intenzity), od tlumených odstínů béžové nebo šedé až po výrazné a pestrobarevné, jako je medově hořčicová nebo červený rubín. "Tyto dekory jsou často používány v komerčních prostorách v rámci PVC produktů, takže bio podlaha Wineo PURLINE je alternativou pro zákazníky, kteří nechtějí PVC, třeba z ekologických důvodů nebo i z důvodu údržby," říká Milan Mrkáček z KPP. Speciálně pro architekty byla navržena kolekce Fusion, která zahrnuje škálu 16 variant šedých odstínů od světlých přes tmavé a teplé až po příjemně chladivé. K dostání je i extravagantnější provedení s grafickými dekory Flowers a Ornaments, které jsou barevně sladěny s dekory Fusion.