Nová lávka pro chodce a cyklisty přes Labe v Poděbradech bude visutá

Vložil
ČTK
20.06.2024 07:35
Poděbrady

Poděbrady – Nová lávka pro chodce a cyklisty přes Labe v Poděbradech mezi ulicí Na Vinici a městskou částí Polabec bude visutá. Vedení města mělo na výběr ze dvou variant, jejichž návrhy ve fázi studie zpracovala společnost Pontex. Visuté před obloukovou variantou dala přednost komise urbanismu a dopravy i lidé v anketě při veřejném představení studie. Výběr dnes schválili také zastupitelé města.

"Se studií byla seznámena komise urbanismu a dopravy, proběhlo veřejné představení této studie a ze všech těchto jednání byla většinová podpora pro variantu lávky visuté," řekl před schvalováním usnesení městský radní Dušan Zezulka (ODS). Následovat podle něj bude příprava projektové dokumentace.

Městský architekt Milan Košař přirovnal ve svém hodnocení obloukovou variantu ke zmenšenému mostu, zatímco visutá verze je bližší lávce. Podobně shrnul na dotaz ČTK důvody výběru Zezulka. "Oblouková varianta má více hmoty, zatímco visutá má pouze dva relativně nízké mostní závěsy, na kterých je konstrukce připevněná, a z pohledu na cyklostezce působí mnohem jemněji," řekl Zezulka.

Město nyní připravuje výběrové řízení na projektantské práce, spustit ho chce o prázdninách. "Pokud v roce 2025 vyřídíme všechny záležitosti, které se týkají povolování stavby, tak bychom kolem poloviny roku 2026 chtěli začít stavět," řekl Zezulka.

Nové přemostění Labe má lidem usnadnit zejména cestu z okrajových částí města do několika sportovišť na Ostende na druhé straně Labe. Počítá se rovněž s napojením na cyklostezky na obou stranách. Součástí původního záměru byla i stavba záchytného parkoviště v Polabci. Vedení města ale už dříve uvedlo, že půjde o samostatný stavební objekt.

Předběžná cena lávky včetně cyklostezky na ní je zhruba 85,5 milionu korun bez DPH. Dalších 35 milionů bez daně by mělo padnout na odstavné parkoviště. Cyklostezka na nábřeží a přeložení sítí podle studie vyjdou na 17 milionů korun. Přesné náklady ale vzejdou až z projektové dokumentace. Město bude usilovat o získání dotace, například ze Státního fondu dopravní infrastruktury.
0 komentářů
přidat komentář