Nový Jičín řeší, jak naloží s nevyužívanou přístavbou Hotelu Praha

Vložil
ČTK
08.12.2022 07:20
Nový Jičín

Nový Jičín - Radnice Nového Jičína řeší, jak naloží s nevyužívanou přístavbou Hotelu Praha v centru města. Před čtyřmi lety za dřívějšího vedení města začala její přestavba na kulturní zařízení, nyní se však zjistilo, že statika objektu je narušena a pro účely kulturního domu se budova nehodí. ČTK to dnes řekl novojičínský místostarosta Václav Dobrozemský (ODS). Na problém upozornila Česká televize.


Udělat statický průzkum budovy doporučil loni nový městský architekt. "Statické posouzení zjistilo, že stropní panely jsou mírně přetížené, ale to by se dalo vyřešit. U sloupů ale byly vytvořené nové prostupy a tam už odlehčení podlah by nebylo dostatečné, musela by se udělat nová opatření. Také byly zbourané nějaké ztužující stěny," popsal situaci Dobrozemský.

Kdy a kdo stěny zboural, zatím není jasné. "Statika je nějakým způsobem narušena. Ale i z dalších důvodů, jako jsou hlukové záležitosti, kapacita sálu i celého objektu, světlá výška stropů jednotlivých podlaží, sloupy, které jsou v hlavním sále, se ten objekt nejeví jako úplně vhodný pro účely kulturního domu," řekl místostarosta.

Město chce podle něj co nejdřív zjistit, jak nedostatky ve statice budovy vznikly. Během příštího roku pak radnice rozhodne, jestli bude nějaká opatření v přístavbě dělat. Dobrozemský řekl, že kulturní zařízení s větším sálem město potřebuje, proto bude po jedné linii hledat jiný objekt nebo jiné místo pro uskutečnění tohoto záměru a po druhé linii se bude zabývat tím, jak naloží s přístavbou Hotelu Praha.

"Je varianta hledat jiný účel, který by se do objektu hodil, další varianta je zbourání objektu, vyčištění prostoru a řešení, co s pozemkem do budoucna, anebo varianta prodeje nebo směny za jinou nemovitost, která by pro město mohla být zajímavá třeba ve vazbě na kulturní dům," řekl místostarosta.

Komplex budov dnes známý pod názvem Hotel Praha byl postaven na konci 19. století v secesním stylu a je kulturní památkou. Město ho získalo do svého vlastnictví v roce 2013 a postupně ho opravilo. Předtím býval krajským zařízením a poté co jej přestala využívat hotelová škola, byl zavřený.

Přístavba hotelu vznikla v 70. letech minulého století. Do její přestavby se Nový Jičín pustil v roce 2018, její první etapa přišla více než na 20 milionů korun. Poté se ale nové vedení radnice rozhodlo pro revizi celé investice s cílem snížit její náklady, které měly dohromady přesáhnout 100 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář