Pražští radní odložili rozhodnutí o plastice Moskva-Praha v metru B Anděl

Vložil
ČTK
06.05.2024 19:40
Praha


Praha - Pražští radní dnes odložili rozhodnutí o budoucnosti bronzové plastiky s nápisem Moskva-Praha, která je umístěna ve vestibulu stanice metra B Anděl u výstupu Na Knížecí. Důvodem byla nepřítomnost náměstka primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09), který musel ze zasedání odejít. V budoucnu chtějí k plastice přidat informační tabulku a na konečnou podobu plastiky vypíšou výtvarnou soutěž. Na dotaz ČTK to sdělil náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti). Dokument měli oba politici kolegům předložit společně. Hřib o uplynulém víkendu uvedl, že vzhledem k chování ruského režimu k tehdejšímu Československu a nyní k Ukrajině navrhne, aby Praha podobu díla upravila nebo zasadila do nových souvislostí.


Stanice na lince B byla pod názvem Moskevská otevřena 2. listopadu 1985, na její podobě se významnou měrou podíleli sovětští inženýři.

"Jednání rady hlavního města se bohužel protáhlo a spolupředkladatel Jiří Pospíšil již nebyl při projednání tohoto bodu přítomen z důvodu své předem avizované účasti na pietním aktu. Z těchto organizačních důvodů bylo proto hlasování o informační tabulce odloženo, a budeme tedy o tomto návrhu hlasovat příští týden," uvedl Hřib.

Nynější jméno Anděl dostala stanice nedlouho po pádu komunistického režimu, v únoru 1990, plastika v ní ale zůstala i po několika rekonstrukcích stanice. Dosud převážil názor, že dílo je součást historie a připomíná podíl sovětských odborníků na stavbě pražského metra.

Magistrát spolu s dopravním podnikem (DPP) a Galerií hlavního města Prahy (GHMP) připraví výtvarnou soutěž, která ploše s reliéfem určí novou podobu. "Předpokládám, že se objeví široká škála návrhů, a to od těch radikálnějších na úplné odstranění, až po nějaké umírněnější. Výsledná podoba bude záležet na rozhodnutí odborné poroty, která všechny návrhy zhodnotí," uvedl Hřib.

Hřib uvedl, že plastika je lživá a dočasně bude doplněna o vysvětlující cedulku, jejíž text projednají a schválí radní. "Přátelství mezi Moskvou a Prahou, které tenhle nápis naznačuje, bylo totiž jen vymyšlenou propagandou. V roce 1985, kdy došlo ke zprovoznění stanice Anděl (dříve Moskevská), bylo Československo okupováno Sovětským svazem. A asi se shodneme na tom, že okupant není přítelem. Historie se bohužel opakuje a Rusko dnes opět okupuje velkou část Ukrajiny," napsal Hřib o víkendu na síti X.
0 komentářů
přidat komentář