Tramvajové trati na Václavském náměstí bývaly klíčovým uzlem pražské MHD

Vložil
ČTK
26.06.2024 07:05
Praha


Praha - Výběr informací o provozu tramvají na Václavském náměstí v Praze (dnes bude slavnostně zahájena stavba nové trati v horní části náměstí):


- Tramvaje byly samozřejmou součástí Václavského náměstí více než sto let, první vozy tehdy ještě koňky se na jeho spodním konci objevily už v září 1875, kdy kolejová doprava zažila v pražských ulicích svou premiéru. Do konce 19. století protnuly koleje náměstí i uprostřed, tedy mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí, a sloužit začala také trať podél náměstí. V dobách největší slávy se pak tramvaje z horního konce Václavského náměstí rozjížděly nejen do Vinohradské ulice, ale i doleva k Hlavnímu nádraží a doprava k náměstí I. P. Pavlova. Do poloviny 80. let minulého století ale většina kolejí zanikla, dnes jezdí tramvaje jen po krátkém úseku uprostřed skrz náměstí.

- O možném návratu tramvají na Václavské náměstí se mluví už mnoho let. S obnovou tratě mezi Vinohradskou třídou a náměstím počítal mimo jiné projekt přestavby náměstí, který už v roce 2005 vypracovala společnost Cigler Marani Architects. Od té doby k zahájení stavby ale uběhly téměř dvě dekády, jen v roce 2018 se vybudoval krátký kolejový úsek mezi Národním muzeem (NM) a budovou někdejšího Federálního shromáždění, stavba souvisela i s rekonstrukcí muzea. Vybudování trati od poloviny Václavského náměstí do Vinohradské ulice schválilo minulé vedení města a v akci pokračuje i magistrátní koalice, jež nastoupila v únoru 2023.

- Nová trať se ovšem bude výrazně lišit od podoby, jakou znali Pražané do prosince 1980, kdy tramvaje podél náměstí vyjely naposledy. Tehdy koleje vedly uprostřed Václavského náměstí a těsně objížděly pomník svatého Václava, zatímco nyní stavbaři položí trať podél chodníků na okraji náměstí a koleje se k sobě přiblíží až nad pomníkem u křížení s magistrálou, odkud tramvaje zamíří podél severní části historické budovy NM a dále do Vinohradské ulice. Poprvé v historii pak budou moc tramvaje projet na Vinohrady od Jindřišské nebo Vodičkovy ulice. V minulosti se tratě uprostřed náměstí vždy jen kolmo protínaly.

- Místo původní trati podél náměstí, která vznikla ještě jako koňka v květnu 1884 a dosloužila po otevření druhého úseku trasy A pražského metra (mezi stanicemi Náměstí Míru a Želivského), měli podle představ z konce 70. let cestující používat právě podzemní dráhu. Brzy se ale ukázalo, že pro cesty na kratší vzdálenosti není metro s hluboko umístěnými stanicemi příliš vhodné, navíc zmizelo jedno ze alternativních tramvajových spojení na Vinohrady. Dnes musejí linky, směřující tam ze středu Prahy, projíždět buď přes Karlovo náměstí a Ječnou ulici, nebo využít cestu skrz Žižkov. A ty jsou - nejen v případě havárie a odklonů - velmi často ucpané.

- První koněspřežná tramvaj se na Václavském náměstí objevila 23. září 1875, dolní konec náměstí ale pouze projížděla cestou od Národního divadla do Karlína. V červnu 1883 přeťala náměstí trať koňky z Vodičkovy do Jindřišské ulice. V podélné ose náměstí se koňská dráha poprvé rozjela 20. května 1884, a to na trase Můstek - Václavské náměstí - Mezibranská - Tylovo náměstí - Nuselské schody. Koleje nejprve vedly středem náměstí, v roce 1895 ale byly přeloženy k okrajům chodníků. Vzdálenost mezi kolejemi se opět zmenšila v souvislosti s elektrifikací trati v květnu 1900. Po vyvýšeném tělese v ose náměstí začaly tramvaje jezdit v roce 1927.

- Těžkou ránu tramvajovému provozu na náměstí zasadila výstavba metra, komplikace ale přinesla už výstavba podchodu uprostřed náměstí v letech 1967 až 1968 (až po letech se stal východním vestibulem stanice Můstek metra A). V dalším období trpěla tramvajová doprava mnoha překládkami a odstávkami kvůli výstavbě metra. Tramvaje tehdy musely nad stavební jámou jezdit po mostních provizoriích, omezení (a nakonec konec trati směrem k Hlavnímu nádraží) přinesla stavba stanice Muzeum na "céčku" na začátku 70. let nebo v druhé polovině téže dekády výstavba trasy A na spodním konci Václavského náměstí.

- Poslední cestující svezla podél náměstí v pět hodin ráno 13. prosince 1980 souprava linky 29, která projela směrem k Můstku. Poté ještě trasu projel tramvajový sněžný pluh číslo 4225 a ten tramvajový provoz podél někdejšího Koňského trhu ukončil zcela. Krátce poté zmizely troleje u budovy Národního muzea. Tramvajové koleje uprostřed náměstí rezivěly dva roky v zemi, než byly během února až dubna 1982 zlikvidovány. Jejich část se ale našla v zemi ve středu náměstí ještě o 32 let později. V červenci 1985 - necelého půl roku před otevřením trasy B metra - pak byla tramvajová doprava zastavena také v ulicích Na Příkopě a 28. října i spodní části náměstí, kde vznikla pěší zóna.
0 komentářů
přidat komentář

Související články