Dům prolnutý uměním

Netradiční rodinný dům ve tvaru C

07.06.2024 14:00
Material & Technology s.r.o. – M&T

Fránek Architects

Autor: Fránek Architects
Foto: Petr Polák
Kde: Brno
Klika: Maximal z kolekce Minimal / Maximal

Klidné zastavení v objetí umění a řemesla uprostřed městského shonu, kde se moderna snoubí s divokými přírodními prvky. Dům nedaleko Brna obklopuje rozlehlá zahrada, které dominuje přírodní koupací biotop ve společnosti divokých porostů. "Dům je umístěn na pozemku svažujícím se k jihu a na tuto morfologii přirozeně reaguje. Má půdorysný tvar písmene C tak, aby ochránil soukromí a zvýšil míru intimity," úvodem popisuje Ing. arch. Zdeněk Fránek z ateliéru Fránek Architects, autor návrhu domu, ve kterém si musel společně se svými kolegy šikovně poradit i s požadavkem stavebního úřadu na povinnostní sedlovou střechu. Její zapojení do nejvyšší střechy je natolik nenápadné, že je sotva postřehnutelné, a právě tyto detaily umožnily udržet ničím nerušený vizuál moderního designového domu.

Již při prvním otevření vstupních dveří se vás zmocní pocit, že zahrada byla jen předehrou. Symfonie zážitků nabízí nejen komfortně řešená kuchyně, ale i velkoryse prostorově pojatý obytný prostor či navazující wellness zóna. Vše je doplněné o designové prvky a jedinečná umělecká díla. Obytná část je volně propojena s terasou velkými okenními plochami, což ještě více umocňuje dojem, že trávíte celý čas doma venku v přírodě.

V každém centimetru domu je doslova cítit osobnost jeho investora, což bylo hlavní vizí, které se měli architekti držet. "Majitel je velký milovník umění a kladl důraz především na umělecký dojem z celého "oživlého muzea". Výborné bylo, že jsme při výběru dostali naprosto volnou ruku, a to nám umožnilo vše sladit s citem pro detail," glosuje architekt Fránek. O vůbec největší wow efekt v interiéru se stará jasanová dýha z jednoho obřího kmene, kterým je protkán celý dům. Jeho masivní i dýhovaná stopa prochází velkoformátovými obklady stěn, dveřmi i designovým nábytkem. Jak říká Ing. arch. Zdeněk Fránek: "V celém objektu se vlastně už počítalo s aktivním užitím umění, a proto je mu věnováno spoustu prostoru. Je to takový zážitkový dům."

Celkový kompaktní dojem neruší ani designové kliky MAXIMAL z české manufaktury M&T. "Používám kování MAXIMAL a MINIMAL z české rodinné firmy M&T téměř všude. Když mi něco vyhovuje, tak to pak opakuji. Líbí se mi, že se jedná o ucelenou kolekci kování, která zahrnuje produkty nejen pro dveře, ale také pro okna," říká architekt Fránek. Kování MAXIMAL zahrnuje kromě dveřních a okenních klik také kování pro HS portály, spodní rozety se zámky, ale třeba i dveřní zarážky. Jednotlivé prvky jsou tak pohledově sladěné a interiéru dodávají ucelený výraz. Klika MAXIMAL navíc dokáže nést ve své čelní ploše výplň z nejrůznějších materiálů, čímž je umožněno buď sladění například s dekorem dveřních a okenních prvků, nebo naopak působivý kontrast, díky kterému kliky pohledově vyniknou.

M&T, kolekce Minimal / Maximal, Dveřní kliky DESIGN 2013 Minimal/Maximal | Katalog M&T (kliky-mt.cz)