Jedinečný design Evy Le Peutrec se promítl do minimalistických tvarů nové kliky NOMAD

24.10.2023 13:50
Material & Technology s.r.o. – M&T

Mimořádně subtilní, mimořádně kreativní, mimořádně pevný. Takový je NOMAD, nové dveřní kování, které vzniklo ze spojení autorského nápadu světově uznávané architektky Evy Le Peutrec a zručných výrobních zkušeností rodinné manufaktury M&T.

Subtilnost jako hlavní cíl postavená na pevnosti nosných materiálů mosazi a ocele. Na světě je nová unikátní klika, která nemá svým vzhledem dosud obdoby. "Klika NOMAD je nejjednodušší a zároveň nejmenší klika, jakou jsme kdy viděli a vyrobili," komentuje Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T, a na jeho slova navazuje Eva Le Peutrec: "Ve svých projektech se snažím redukovat a zjednodušovat, hledat pravou podstatu. A právě redukce byla při návrhu kliky NOMAD to nejsložitější. Již bylo vymyšleno tolik různých návrhů dveřního kování, že přijít s něčím novým a zároveň minimalistickým byla skutečná výzva."

Pro mimořádnou subtilnost kliky bylo důležité vyřešit její výrobu zejména po technologické stránce. "Docílili jsme finální štíhlé a elegantní verze, u které můžeme kromě minimalistického vzhledu garantovat také dlouhodobou životnost a mimo- řádnou konstrukční pevnost. Tu klice zajišťuje základový materiál, který kombinuje masivní mosaz a speciální vysokopevnostní nerezovou ocel," říká Roman Ulich z M&T.

Pohledová část kliky se skládá ze čtyř segmentů, které je možné pro individualitu každého interiéru libovolně barevně kombinovat. Jednotlivé komponenty jsou dostupné v jedenácti povrchových úpravách. Možnosti provedení navíc rozšiřuje varianta NOMAD Touch s jemně vroubkovaným povrchem na rukojeti. M&T připravuje celou produktovou kolekci NOMAD, která bude kromě dveřních klik zahrnovat také okenní kliky a kliky se zámkem na skleněné dveře.

Více o spolupráci na klice si můžete přečíst v rozhovoru s Evou Le Peutrec.