V Pardubicích postaví bytový dům ze dřeva

Zdroj
Prodesi/Domesi
26.04.2023 23:35
Pardubice

Prodesi

Dřevo je stavebním materiálem budoucnosti – je to obnovitelná surovina, která neustále dorůstá, a která má pasivní bilanci CO2 – v celém životním cyklu, od růstu až po zabudování do stavby, více CO2 pohltí, než vyprodukuje. Výstavba ze dřeva je navíc velmi rychlá, méně hlučná a bezprašná a představuje tak nižší zátěž pro okolí. Dřevostavby mají zdravé, příjemné a moti- vující vnitřní prostředí a pohledové dřevo v interiérech je oblíbeným prvkem. Všechny tyto benefity si uvědomuje stále více investorů a developerů, kteří zároveň cítí zodpovědnost vůči budoucnosti naší planety a přicházejí s odpovídající reakcí. K nim patří i Linkcity Czech Republic z francouzské stavební skupiny Bouygues Construction. V rámci rozsáhlé přestavby pardubického brownfieldu postaví svůj pilotní projekt bytového domu ze dřeva.

Vzhledem k tomu, že dřevo má svá technická specifika, oslovil developer ke spolupráci tým odborníků z Prodesi/Domesi. Hlavním úkolem bylo přijít s takovým řešením, aby odpovídalo technicky i konstrukčně, a aby vyhovělo všem platným normám bytového domu (na- příklad z hlediska požárních či akustických předpisů). Po dohodě investora s architekty, vznikl zcela nový architektonický návrh, vycházející z dimenzí nastavených územním rozhodnutím a zároveň od začátku respektující potřebná specifika staveb ze dřeva. Finálním návrhem je tedy komfortní třípodlažní bytový dům ve tvaru obdélníku s plochou střechou a jedenácti bytovými jednotkami, který vychází z principu pravidelných konstrukčních rozponů o šířce 5,4 a 5,6 m.

Jako klíčová se ukázala spolupráce developera, architektů a techniků již od počátku, kdy se mohli navzájem ovlivňovat a návrh optimalizovat. Podrobnou analýzou tým dospěl k výběru CLT (křížem lepeného dřeva) jako hlavního konstrukčního systému. CLT je pro své skvělé vlastnosti nazýváno "novým betonem" a lze jednoznačně říci, že tyto dvě plošné konstrukce půjde v budoucnu u podobných projektů zaměnit, nebo vhodně kombinovat. Masivnost a high-tech zpracování konstrukce zároveň rozptýlí obavy každého, kdo by mohl mít pochybnosti o vhodnosti dřeva ke stavbě bytového domu.

"Jako architekti jsme chtěli pracovat i s pohledovým dřevem. Nicméně jsme k tomu přistoupili s dlouholetou znalostí tohoto materiálu velmi racionálně tak, abychom mimo jiné nezvyšovali potřebu vyšší údržby pro koncové vlastníky," říká architekt Pavel Horák (Prodesi/Domesi). V interiéru architekti navrhli pohledové CLT stropy a v exteriéru pak dřevěný obklad zapuštěných nik lodžiových částí, které tak budou minimálně podléhat klimatickým vlivům a zároveň se dřevo propíše jako výrazný prvek na hlavní fasádě. Kontrastně ke dřevu návrh počítá se strukturovanou omítkou na vnějším plášti jako s jakousi "krustou" chránící vnitřní dřevo před povětrností.

Zahájení stavby bytového domu ze dřeva v pardubické čtvrti Nová Tesla je naplánováno na začátek roku 2024.

Studio: Prodesi/Domesi
Autoři návrhu: Ing. arch. Pavel Horák, Ing. arch. Michael Šilar
Manažer technického řešení: Ing. Zdeněk Konvalina
Vizualizace: Michal Sljusar
Rok projektu: 2022
Zastavěná plocha: 322 m²
Užitná plocha: 763 m²
Investor: Linkcity Czech Republic a.s.
1 komentář
Předmět