Kupní smlouvu na Ještěd bude schvalovat nové krajské zastupitelstvo

Vložil
ČTK
25.06.2024 19:15
Liberec

Karel Hubáček

Liberec - Kupní smlouvu na horský hotel a vysílač Ještěd bude schvalovat nově zvolená reprezentace Libereckého kraje. Současné vedení kraje ale dostalo za úkol ji připravit, zjistit od současného vlastníka Českých radiokomunikací (ČRa) parametry prodeje, podmínky financování a také možné dotace na jeho obnovu. Koaliční Piráti chtěli i přípravu kupní smlouvy nechat novému zastupitelstvu, podporu ale pro návrh nezískali. Většina opozičního hnutí ANO nehlasovala.


Hotel a vysílač Ještěd slouží od roku 1973 a patří k nejoriginálnějším architektonickým dílům v Česku. Architekt Karel Hubáček, který by letos oslavil sté narozeniny, získal za projekt prestižní mezinárodní Perretovu cenu. Od roku 2006 je stavba národní kulturní památkou a lidé ji zvolili českou stavbou století. "Ještěd je symbolem Libereckého kraje, vnímáme ho jako maják. Historicky už se kraj snažil získat kontrolu nad tímto mimořádným objektem," řekl Tomáš Hocke (Starostové pro Liberecký kraj), podle kterého by kraj neměl otálet.

"Chápeme význam horského hotelu a vysílače Ještěd, nejsme zásadně proti jeho odkoupení, ale chceme nechat rozhodnutí na nově zvoleném zastupitelstvu," řekl Jan Tempel (Piráti), který návrh podával. Usnesení uložilo hejtmanovi Martinu Půtovi (Starostové pro Liberecký kraj), aby vedení města zjistilo základní parametry prodeje nemovitosti a zajistilo financování a informace předložilo zastupitelům na jednání 27. srpna. Kupní smlouvu ale toto zastupitelstvo projednávat nebude.

Hejtman podepsal minulý týden s ředitelem ČRa Milošem Mastníkem memorandum o porozumění, v němž radiokomunikace potvrdily, že do konce letošního roku nemají v záměru jednat o prodeji objektu s žádným jiným zájemcem. "Myslím si, že nás nikdo nepředběhne, není kam spěchat, nechceme předkládat parametry kupní smlouvy, chceme nechat větší volnost ve vyjednávání novému zastupitelstvu," dodal náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

Záměr koupit Ještěd schválili zastupitelé už v srpnu 2008, kdy v čele kraje stála koalice vedená ODS. Spekulovalo se tehdy o ceně kolem 70 milionů korun, v rozpočtu na to bylo připraveno sto milionů korun. Po volbách ale vládu sestavila ČSSD a v jednání nepokračovala. "Peníze rozpustili do poplatků ve zdravotnictví," řekl Půta, který by uvítal, kdyby znění smlouvy projednalo už toto zastupitelstvo a připravilo také dohodu o financování nákupu a rekonstrukce. Financování podle něj krajský rozpočet unese.

Památka nutně potřebuje kompletní rekonstrukci včetně infrastruktury, náklady podle odhadu projektantů přesáhnou půl miliardy korun. Krajští zastupitelé dne schválili i vstup kraje do spolku Ještěd 73, který se zasloužil o obnovu interiérů budovy do původní podoby ze 70. let minulého století. Spolek chce sjednotit a koordinovat aktivity různých skupin týkající se Ještědu a pomoci vzniku podkladů a projektů pro budoucí rekonstrukci unikátní stavby.
0 komentářů
přidat komentář

Související články