V Ostravě je k vidění replika pracovny Jana Kaplického

Vložil
ČTK
03.05.2024 08:05
Ostrava

Jan Kaplický


Ostrava - V Ostravě je k vidění replika pracovny a studijního prostoru architekta Jana Kaplického. Vznikla v přízemi Multifunkční auly Gong v Dolních Vítkovicích během architektonického a designového festivalu Pulse. Prezidentka Nadačního fondu Kaplicky Centre Eliška Kaplický Fuchsová řekla, že součástí expozice jsou originální věci, které Kaplického při jeho tvorbě obklopovaly.


Kaplický byl podle ní vášnivým sběratelem knih. Součástí expozice je hned několik z nich. Stejně tak i architektonické časopisy. "Je tady i žlutý polštářek, který vlastnoručně ušila Eva Jiřičná," řekla Kaplický.

Zakladatel projektu Pulse Miloš Štěpař dodal, že v Ostravě bude instalace k viděni minimálně do července, možná i do konce roku. Pak se bude stěhovat do Uměleckoprůmyslového musea v Praze. Tam bude další rok, než vycestuje do světa. V jednání jsou výstavy například ve Varšavě či v Madridu.

"Tato expozice nabízí jedinečnou možnost vstoupit do realistické kopie pracovny Jana Kaplického, obsahující originální zachované prvky včetně pracovního stolu, kompletní knihovny s knihami a časopisy a ikonické sofa. Interiér je věrně inspirován podobou pracovny Jana Kaplického v Londýně spolu s fragmenty z jeho rodné vily na pražské Ořechovce, jako jsou například díla jeho otce Josefa Kaplického," uvedl Štěpař.

Architekt Jan Kaplický se proslavil návrhy, které jsou nepřehlédnutelné i kontroverzní. Často odrážely jeho inspiraci hi-tech architekturou či nejrůznějšími tvary v přírodě. Dlouhá léta v Británii žijící Kaplický své nejznámější stavby zrealizoval právě tam. Ve své domovině příležitost naplno ukázat svůj talent bohužel nedostal. Zemřel náhle 14. ledna 2009 v Praze, shodou okolností v den, kdy se mu narodila dcera. Bylo mu 71 let.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Kaplicky Ostrava
Richard Armiger
04.05.24 03:39
zobrazit všechny komentáře