Více slunce ve tmavých místnostech

13.06.2024 12:20
Se skládacími stěnami SOLARLUX mizí hranice mezi interiérem a exteriérem. Mít možnost užívat si dostatek přirozeného světla v obytném prostoru je přáním většiny majitelů domů.

Majitelé starších domů toho mohou snadno dosáhnout se skládacími stěnami, které mohou lehce otevřít velkou část obvodové stěny. V mnoha obytných místnostech starších rodinných domů to vypadá tak, že se tam nachází velké okno s parapetem a radiátorem pod ním, přičemž vedle něj jsou úzké prosklené dveře jako průchod na terasu a zahradu. A i když je okno široké několik metrů, stále pevně sedí ve zdi. Obytný prostor díky tomu působí strnule, zdivo pohltí velkou část světla a zahrada je skutečně oddělená od vnitřního prostoru.

S poměrně malým úsilím je však možné takový obytný prostor snadno přeměnit a pustit do obytného prostoru více světla. Skládací stěny zajistí, že sluneční světlo proniká do místnosti od podlahy až ke stropu po celé šířce. Úzké profily skládacích stěn umožňují panoramatický výhled do krajiny i při úplném uzavření. Když je pěkné počasí, lze je rychle otevřít několika pohyby. Aby byl přechod z obývacího pokoje ven komfortní bez nebezpečí zakopnutí, jsou navíc podlahové lišty bezbariérové.

Německý výrobce SOLARLUX se specializuje na skládací stěny, posuvná okna, zastřešení teras a zimní zahrady. Každý jednotlivý produkt je individuálně naplánován a vyroben na míru. To zajišťuje, že každé skládací stěny lze dokonale integrovat do každé stavby. Skládací stěny jsou k dispozici s profily vyrobenými z hliníku, dřeva nebo obou v závislosti na osobních preferencích. Lze s nimi realizovat výšky až 3,8 metru s téměř jakoukoliv šířkou a v případě potřeby i za roh. Mají také vynikající izolační hodnoty, zvukovou izolaci a certifikovanou třídu ochrany proti vloupání RC2.

Opravdu dobře izolované!

Den, co den sedět venku, bez ohledu na to, jaká je venku zima. Zimní zahrada je úžasná věc.
Je ale důležité dbát na tepelnou izolaci, aby požitek z chladných dnů nesnižovaly vysoké náklady na energie. Jako přístavba k domu musí zimní zahrada vydržet hodně. Zvlášť, když je venku dost nepříjemně. Aby si zachovala svou přitažlivost i v chladných dnech a byla k dispozici jako obytný prostor, je nutné vytápění.

Trojité zasklení je nutné, aby nová zimní zahrada splňovala energetické požadavky pro novostavbu. Ve staré budově, kde jsou požadavky na úsporu energie nižší, může postačit dvojsklo. Naopak čtyřskla se nedoporučují. Pořizovací náklady jsou vyšší a slibují jen minimální zlepšení energetické účinnosti oproti trojsklům. Spíše se více vyplatí vhodně navrhnout tvar a umístění zimní zahrady, pro zužitkování tepla ze slunečního záření.

Zateplená fasáda domu obvykle dokáže udržet topnou energii v obývacím pokoji lépe než prosklená stěna. Zimní zahrada na tom ale nemusí být v roční energetické bilanci hůř. Slunce to umožňuje - dokáže v zimě vyhřát zimní zahradu a snížit tak náklady na vytápění. Pokud je příliš chladno nebo samotná solární energie nestačí, je třeba zimní zahradu odpovídajícím způsobem vytápět. Pokud zimní zahradu nevyužíváte intenzivně, můžete ji oddělit od ostatních obytných částí třeba skládací skleněnou stěnou SOLARLUX.

Skládací stěna od SOLARLUX i v interiéru bude fungovat výborně. Nabízí dostatečnou izolaci, aniž by bránila výhledu ven. Panely skládací stěny lze sklopit na stranu, abyste ušetřili prostor. Výsledkem je, že zimní zahrada a dům splývají zpět v jeden celek. Otevřené i zavřené, v obytných prostorech bude vždy dostatek denního světla.

Společnost HLADÍK stavební servis je výhradní partner společnosti SOLARLUX pro Českou republiku.