Artist talk: Tytus Szabelski-Różniak - debata v Galerii VI PER

Publisher
Petr Šmídek
27.07.2024 17:45
Discussion

Při příležitosti výstavy Kritické infrastruktury proběhne prezentace a debata s polským umělcem Tytusem Szabelski-Różniakem.

Tytus Szabelski-Różniak představil na výstavě Kritické infrastruktury fotografie ropovodu Družba. Tématu se věnoval již dříve ve své sérii Divide and Connect, kde na ropovod nahlíží jako na nástroj budování obchodních vztahů i vedení konfliktu. Zvláště palčivým se téma ropovodu stalo po únoru 2022, kdy Rusko zahájilo další fázi válečné agrese proti Ukrajině, název Družba (Přátelství) v této situaci působí smutně ironicky. Fotografie ukazují úsek ropovodu, který vede ze Sibiře do rafinerií v polském Płocku a německém Schwedtu. Stavba se vynořuje nad zemský povrch v místě, kde překračuje řeku Narew, mezi vodní nádrží Zegrzyński a městem Nowy Dwór Mazowiecki. Skladba doprovázející fotografie je záznamem místní zvukové krajiny. Zvuky přírody se v ní mísí s hukotem motorů vojenských vrtulníků Blackhawk a letadel, stejně jako se zvukem samotného ropovodu, který se stal námětem pro autora hudby Huberta Karmińského.

Tytus Szabelski-Różniak (1991) je fotograf a výtvarný umělec. Vystudoval žurnalistiku a sociální komunikaci na Univerzitě Mikuláše Koperníka v Toruni a fotografii na Umělecké univerzitě v Poznani. Je finalistou polských a mezinárodních soutěží za nejlepší magisterskou diplomovou práci v oblasti umění (Gdaňsk, 2016; Praha, 2017) a držitelem stipendia Konrada Pustoła za společensky angažovanou fotografii (2017), účastníkem rezidenčního pobytu Visegrad Fund Sound and Visual Ars (Trafó Gallery, Budapešť, 2021) a rezidenčního pobytu Biennale Warszawa (2020). Tytus v současné době působí v Laboratoři vizuálních narativů na Filmové škole v Lodži. Jeho práce budou také součástí Trienále SEFO 2024 v Olomouci.

Spolupořádá Polský institut v Praze a Fotograf.Zone.
0 comments
add comment