Setkání Pavla Krchňáka s architektonickým velikánem Augustem Perretem

Source
Petr Goleš
Publisher
Jan Kratochvíl
13.08.2024 14:00
Pavel Krchňák
Auguste Perret

V roce 1947 bylo vybráno cca 10 studentů vysokých škol na stáž do Francie k věhlasnému světovému architektovi Auguste Perretovi*, který v té době mimo jiné pracoval na velkorysé obnově Le Havru** zničeného bombardováním při konci 2. světové války. Jedním z vybraných byl také student 3. ročníku Fakulty architektury Vysoké školy technické v Brně Pavel Krchňák. Studenti pracovali intenzivně v Perretově kanceláři v Paříži celý měsíc od rána do večera a těšili se, že po konci stáže za vydělané peníze procestují Francii. Přišel konec stáže, ale peníze nedostali s odůvodněním, že stáž u světoznámého architekta Perreta je čest, a že mají být rádi za získané zkušenosti. Aby měli za co cestovat, potřebovali alespoň nějaké peníze, a tak vymysleli plán. Přišli za Perretem s tím že jim nikdo doma v Československu neuvěří, že opravdu pracovali celý měsíc zdarma, a že by byli rádi, aby jim to písemně potvrdil. Zkušený architekt nejen že tento dokument opravdu vystavil, ale stážistům vyplatil nakonec i kapesné, za které si nakonec splnili svá přání a procestovali Francii.



* Cena Augusta Perreta (v originále Auguste Perret Prize či Prix Auguste Perret) je ocenění udělované Mezinárodním svazem architektů (UIA) pojmenované po francouzském architektovi a staviteli Augustu Perretovi (1874–1954). Jsou jím dekorováni architekti dosahující mezinárodního věhlasu nebo využívající ve svém díle moderní technologie. Prvně byla cena udělena v roce 1961 a od té doby jsou architekti oceňováni vždy v pravidelných tříletých (do roku 1969 dvouletých) periodách.

** Přístavní město Le Havre bylo za druhé světové války těžce poničeno bombami. V letech 1945 až 1964 bylo obnoveno týmem architektů a stavitelů vedeným Augustem Perretem. Památka zahrnuje administrativní, komerční a kulturní centrum města. Le Havre je výjimečné mezi jinými rekonstruovanými městy svou celistvostí a souladem. Kombinují se zde staré historické budovy s novými ideami urbanismu a novými konstrukčními technologiemi. Je jedinečným příkladem poválečného městského plánování a architektury, včetně použití prefabrikátů a nového využití betonových konstrukcí.
0 comments
add comment