Kauza rekonstrukce vily Tugendhat

Rozhovor s Janem Sapákem

Vložil
Jan Kratochvíl
02.12.2009 22:00

zpět na článek
Stejně jako má Bilbao své Guggenheimovo muzeum, má Brno vilu Tugendhat. Jediná česká památka UNESCO z oblasti moderní architektury přitáhne každoročně do Brna řadu významných světových architektů, kteří chtějí prožít Miesovo plynutí prostoru na vlastní kůži. Postoj vlastníka památky je však ambivalentní. Na jedné straně využívá vilu pro svou reprezentaci, na straně druhé zanedbává potřebnou profesionální architektonickou péči.

      Tento rozpor vyvrcholil aktem vyhodnocení obchodní soutěže na výběr projektanta rekonstrukce vily. Lukrativní stavební zakázka byla pro řadu firem a politiků příliš lákavá. Objektivní vyhodnocení tendru ustoupilo do pozadí a karty začala rozdávat stavební lobby. Kolotoč milionů se v jednu chvíli roztočil až k závratnému číslu 200 za generální rekonstrukci vily. Následné soudní spory zkomplikovaly hladký průběh rekonstrukce a mnohdy byly účelově zneužívány proti jejich aktérům.
      Tým architektů Sapák-Škrabal-Grym se stal úhlavním nepřítelem chobotnice, jejíž chapadla, jak se v průběhu sporu ukázalo, sahají snad na všechna místa státní správy. V současnosti začíná na veřejnosti převládat dojem, že je kauza rekonstrukce vily Tugendhat vyřešena. Tajemná konference pro zvané, která se uskutečnila v červnu tohoto roku, "posvětila" nezákonně zadaný projekt na rekonstrukci vily. Město se pokusilo vyřešit dlouholetou kauzu oklikou, avšak její podstatu nevyřešilo. Spor není u konce. Na jedné straně stojí námi placené úřednictvo, které učinilo evidentně protizákonný krok, na straně druhé trojice architektů, která se snaží domoci svých práv. O historii kauzy a její možné budoucnosti jsme hovořili s architektem Janem Sapákem.
8 komentářů
Tugendhat
J. Sovák
| 04.12.09 02:40
Je zajímavé, že město Brno se v této věci - ostatně jako velmi podobně i v jiných případech chová tak podivně. Tedy zajímavé je - prč se tak chová. tedy Qui bono? Pamatuji si jak primátor Duchoň v televizi obhajoval vyýstavbu Špalíčku jako by byl snad zaměstancem té investiční firmy, která ten skovost do prostřed jediného kousku zachovaného histrockého prostoru ve městě zasadila. Zde v případě dokola přetřásnaé kauzy Tugendhat jde dokonce o protiprávní jednání - navíc při nakládání s prostředyk EU. Problém je také nezájem širší veřejnosti a s tím spojený postoj tisku. Tzv. investigativní žurnalistika prakticky neexistuje. Regionální přílohy hlavních deníků přinášejí poklidné čtení k odpolední kávě, které by hlavně nemělo nikoho vyrušit z dřímot. Jediné na co v této věci novináři přišli je skutečnost stále dokola omílaná: "že vila chátrá. Je to informace, která aspiruje na objev roku. K tomu lze snad jen'dodat: VŠE CHÁTRÁ!
V.S
Nekonecny pribeh + urednici
A.J.K.
| 06.12.09 04:07
spolecnym "usilim" az do konecne destrukce.Objekt drzi pohromade jen diky kvalitni praci prvorepublikovych brnenskych firem,ktere se na stavbe podilely.Pri soucasnem slendrianu bychom o tomto arch.skvostu debatovali v minulem case.Celkovy stav je ostudny.
Typické Brno
Jaroslav Vaněk
| 07.12.09 11:29
Jaká to úleva že se dozvídám konečně po dlouhých měsících a letech nejistot, že se už konečně začne s kýženou opravou! Bylo již namále. Nyní byla již vybrána firma, která podle skvělého a bezchybného projektu začně s rekomstrukcí k radosti obyvatel města pod Špilberkem. Zřejmě to bude některá na meziválečnou avantgardní architekturu specializovaná stavební firma. Citlivě a s ohledem k městským financím bude realizovat své práce ve snaze ušetřit městkou pokladnu. Na vše bude dohlížet tým sloučených architektů pod vedením celého týmu mezinárodních poradců. Město bude obezřetně, tak jak to má ostatně ve zvyku, kontrolovat každou utracenou minci, vždyť tam na radnici sedí lidé zvolení k tomu aby rozvážlivě a v souladu s dobrými mravy dbali na obecné blaho.
Raději to zbořte!
Bořek Píšek
| 08.12.09 06:05
Nebylo by raději lépe vilu zbořit? Stejně jen plete hlavy mladým pseudomodernistickým architektům. O kvalitě práce prvorepublikových firem se nedá vůbec mluvit, byl to šlendrián, stejně jako tehdejší celý zkorumpovaný systém, na který se dnes tak dobře navázalo! Zatímco starší stavby z doby Rakouska stojí bez závad, v. Tugendhat praská, i když byla v 80.letech již opravována. A kauza Špalíček? Ta přece začala už za posledního komunistického primátora Pernici (dnes úspěšného podnikatele) rejdy estebáckých právníků se styky v zahraničí a pochybných rakouských firem typu Warimpex.
Vila Tugendhat
Smýkal
| 19.12.09 09:19
Pane Píšek.Myslím,že můžete klidně spát,bo pohled na onu Vilu od jihu či západu napovídá,že pokud se vbrzku celý oběkt nezabezpečí,poroučí se k zemi sám bez cizího přičinění.
cizi pricineni
Jan Sommer
| 20.12.09 10:20
Asi je jasné, že stavba tohoto typu není tak odolná jako hrad či tvrz. Mohlo by být reklamovatelné u architekta, že jí nezaručí tu příslovečnou 500 letou životnost. Kam si tak asi kladli tito architekti těžící z rozvoje technologií i etiky v 19. století své klimatické hranice? Uvažovali utrácející investoři, obyčejně tak opatrní na halíř, nad "odvážností" "řešení"? To jedno; stejně jde o kulturní odkaz, i když možná ne 100% kultivovaný.
Neni pointa nekde jinde?
Radek
| 21.12.09 11:11
Me ovsem nejvice fascinuje, ze primator Onderka, jinak socialista, se tvari, jako kdyby vila Tugendhat byla jeho majetek. Rad se s ni foti:
http://www.archiweb.cz/news.php?action=show&type=1&id=7958
rad o ni mluvi, rad o ni rozhoduje. Chtel bych mit jeho sebeduveru - ja totiz porad nevim, proc vlastne vily Stiassni, Tugendhat a spol. nebyly vraceny puvodnim majitelum (resp. jejich potomkum). Prijde mi absurdni a do budoucna varovne, ze cloveku muzou vzit barak jen proto, ze je to "narodni kulturni pamatka" ci co.
Bořku, vy jste stavitel
Kuba
| 22.12.09 06:50
Drahý pane "Bořku Pišku", doporučuji Vám zkusit Váš názor prosadit v Unescu, jistě byste se setkal s odbornější reakcí, než bych Vám mohl nabídnout já. Prosím, zvažte příště, než něco vypustíte do světa. Je fakt, že každý má právo na svůj názor, v rámci toho tedy radím: objednejte si v nejbližší funkcionalistické kavárně vídeňskou kávu a nalejte si ji na hlavu.
Přidat nový komentář
Diskusní příspěvky vyjadřují stanoviska čtenářů, která se mohou lišit od stanovisek redakce. Všechny příspěvky musí být schváleny redaktorem dříve než budou zveřejněny.
Redakce archiweb.cz ctí v maximální možné míře svobodu slova, nicméně ve výjimečných případech si vyhrazuje právo smazat nebo opatřit komentářem příspěvek, který se netýká tématu diskuse, porušuje platné zákony ČR nebo dobré jméno portálu, obsahuje vulgarismy nebo má reklamní charakter.