Na podporu Broumova, jako Evropského hlavního města kultury, má jít přes 100 mil.

Vložil
ČTK
28.03.2023 07:35

Hradec Králové - Královéhradecký kraj poskytne Nadačnímu fondu Broumov – město kultury dotaci ve výši 107,2 milionu korun, pokud uspěje v soutěži o Evropské hlavní město kultury 2028 (EHMK). Cílem kraje je podpořit Broumov na Náchodsku, který se dostal mezi finalisty soutěže. Čerpání dotace bude rozloženo mezi roky 2023 až 2029, v průměru je to 11,2 milionu ročně, řekl dnes ČTK mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Poskytnutí dotace dnes schválili krajští zastupitelé.


"Podmínkou pro dotaci je zisk titulu Evropské hlavní město kultury, rozhodnutí padne v červnu tohoto roku. Peníze půjdou na částečné pokrytí programových výdajů, marketing a komunikaci, produkci nebo provozní výdaje," řekl dnes ČTK Lechmann.

Pokud Broumov titul nezíská, rozpočtový rámec pro období 2024 až 2029 pozbývá platnosti. Kraj je hlavním partnerem kandidatury Broumova na EHMK 2028.

"Je to financování letošního roku a dalších šesti následujících let. Podmínkou pro čerpání prostředků je to, že Broumov uspěje v souboji s Českými Budějovicemi," řekl krajský radní pro regionální rozvoj Adam Valenta (Piráti).

Mezinárodní porota loni v říjnu vybrala Broumov společně s Českými Budějovicemi do finále soutěže o titul EHMK 2028. Broumov v partnerství s Královéhradeckým krajem uspěl se svým konceptem Kreativního poutnictví, jehož základem je propojování divoké přírody, odolné kultury a důvěry v živé komunity v Evropě. Broumov s okolím byl v minulosti díky benediktinům a působení vrcholných barokních stavitelů Kryštofa a Kiliána Ignáce Dientzenhoferových význačným regionem v Evropě.

Vedení kraje považuje kandidaturu města na titul EHMK 2028 za jedinečnou příležitost navrátit pohraničnímu Broumovu a jeho okolí význam místa setkávání a poznávání různých kultur, tradic. "Byl by zřejmě historicky nejmenším městem, které by tento titul získalo. V podobných regionech jako je Broumovsko žije zhruba 30 procent obyvatel EU. Pokud by Broumov s okolím s kandidaturou uspěl, mohl by být inspirací s mezinárodním přesahem," řekl Valenta.

Prostřednictvím titulu EHMK chce Broumov například posilovat kulturní a umělecké komunity na národní i mezinárodní úrovni, rozvíjet kulturní turismus, podporovat aktivní zapojování obyvatel do rozvoje evropských malých měst a venkovských oblastí nebo přitáhnout kreativní mladé lidi, uvedli zástupci města a kraje.

Podle vedení kraje se předpokládaný příliv peněz na Broumovsko, v případě zisku titulu EHMK, pohybuje okolo 500 milionů korun. "Jedná se o sociálně slabší oblast, kterou preferujeme. Máme ambici ve spolupráci s pořadateli a partnery v tomto projektu uspět," řekl hejtman Martin Červíček (ODS).

Titul EHMK každoročně propůjčuje Evropská unie, pro města je to příležitost představit Evropě svůj kulturní život a jeho rozvoj. Pro každý rok jsou vybrané dva členské státy, v roce 2028 to bude Česká republika a Francie. Za více než 35 let titul získala dvě česká města, v roce 2000 Praha a o 15 let později Plzeň.
0 komentářů
přidat komentář

Související články