Na Vítězném náměstí v Praze se slavnostně otevřel dům Victoria Palace

Vložil
ČTK
31.07.2024 18:20
Praha

jakub cigler architekti

Praha – Na Vítězném náměstí v Praze se slavnostně otevřel dům Victoria Palace. Má 92 luxusních bytů a ve spodní části obchodní prostory. Je to první nová budova na náměstí po 87 letech. Výstavba domu s výraznou fasádou stála zhruba 850 milionů korun. Architektonický návrh budovy vypracovalo studio Jakuba Ciglera. Zastavět proluku na severním nároží náměstí bylo v plánu víc než 15 let. Projekt výstavby na tomto pozemku v roce 2016 koupila skupina Kaprain, která v témže roce přizvala i partnera Pentu Real Estate.


Návrh podle Penty propojuje současnou moderní architekturu s původními prvorepublikovými záměry architekta Antonína Engela, který chtěl Vítěznému náměstí vtisknout palácovou neoklasicistní podobu. Victoria Palace podle autorů respektuje kruhový tvar náměstí a svojí výškou i tvarem střechy také okolní zástavbu. Hlavními prvky stavby jsou fasádní lamely z hliníku a sklocementu, které stály 150 milionů korun.

Kromě pláště budovy má stavba podle investorů ještě jeden vizuálně atraktivní prvek - vstupní lobby s osvětlením od společnosti Preciosa a s obkladem z italského travertinu. Tento materiál měli v oblibě starověcí Římané, kteří z něj postavili například Colloseum, baziliku svatého Petra nebo Fontanu di Trevi.

Podle architekta Zdeňka Lukeše je projekt ale trochu ztracená příležitost. "Před asi deseti lety, když pozemek ještě patřil Petrovi Kellnerovi, na dům vypsali soutěž a vyhrál velmi invenční návrh architekta Radana Hubičky, ten však přes konzervativní památkáře bohužel neprošel. Návrh velkou hmotu členil horizontálně a tím ji opticky snižoval. Ciglerův projekt podle mého názoru bílými vertikálami, přetaženými ještě přes střechu, dům naopak opticky zvětšuje, takže působí vyšší, než Engelovy stavby, ač tomu tak není," uvedl Lukeš na dotaz ČTK. Je ale podle něj dobře, že součástí projektu jsou byty a obchody.

Podle dřívějšího vyjádření Penty pro ČTK cena za metr čtvereční bude na místě dosahovat až 225.000 korun. Podle posledních dat developerské společnosti Central Group stojí byt v pražské novostavbě v současnosti průměrně 152.644 korun za metr čtvereční a u starších bytů 123.683 korun za metr čtvereční. Pronajaty jsou ve Victoria Palace také všechny komerční prostory o rozloze 1900 m².

Vítězné náměstí vzniklo v roce 1925. Jeho urbanistický koncept navrhl Antonín Engel, nikdy ale nebyl dokončen. Změnit to má právě dostavba takzvaného čtvrtého kvadrantu. Vítězné náměstí mělo několik názvů, například v letech 1952 až 1990 se jmenovalo Říjnové revoluce, mezi Pražany se pro něj nicméně vžil název "Kulaták".

Autorem vítězného návrhu na dostavbu náměstí je nizozemské a české studio Benthem Crouwel International a Opočenský Valouch Architekti (OVA). Ve čtvrtém kvadrantu má vzniknout multifunkční objekt s byty, kancelářemi, obchody, službami i restauracemi. Také Penta Real Estate v této části plánuje další výstavbu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články