Anna Podroužková - areál bývalých kasáren v Uherském Hradišti

ateliér: doc. Ing.arch. Zdeněk Fránek / asistent: Ing.arch. Radek Suchánek, Ph.D.

Source
JFK 04
Publisher
Tisková zpráva
26.06.2010 00:10
Czech Republic

Uherske Hradiste

Anna Podroužková


back to article
5 comments
Super,
Vích
| 26.06.10 02:05
ta kaple v kapli dobře zesiluje tíhu a fyzickou nevolnost. Asi bych se tam očišťovat nechodil.
Je to příliš.
gallina-scripsit
| 26.06.10 05:35
Nacisté a po nich komunisté v těch budovách spáchali velká zla. Nevím, zda-li je možné, vhodné a namístě je de fakto zcela novou budovou i n t e r p r e t o v a t . V článku použité spojení "stalkerovská atmosféra" umožňuje ještě lépe zacílit toto podezření. Jakoby novostavba měla být p o p i s e m nějakého tajemného "pikniku u cesty", jehož zbytky tu mimoděk zapomněli nějací lidé zvláštního ražení.
A bylo to tak všednodenní... Třeba za války Němci raději zabednili vrata ve vysoké ohradní zdi. I všechny škvíry nechali utěsnit. Přišlo jim blbé, když se zvědaví uherskohradišťští čumilové u vrat hofufovali a lezli i jeden na druhého, když se na dvoře věšelo.
Popraviště
Vích
| 26.06.10 08:55
jo, mi to došlo, ta kaple je daleko víc vhodná na popraviště, na místě kříže šibenice. Jako novostavba je to docela perverzní, ale jako filmová scénografie...
Smysl ?
| 27.06.10 12:00
Jaký má smysl zbořit něco autentického, co je samo o sobě nejdokonalejším svědectvím-pamětníkem a stavět na tom samém místě architekturu, která má jediné poslání - vyvolat stejné pocity ?
to: anonym - smysl?
Radek Suchánek, asistent ateliéru
| 27.06.10 06:10
Vážený anonyme, pokud se ptáte po smyslu a vypichujete autenticitu onoho prostoru (která je bezesporu děsivá i po letech), tak jeden možný náhled, kterému někteří političtí vězni velice dobře rozumějí, je právě ono gesto zbourání tohoto děsivého místa a jeho interpretaci - osvobození se. Právě ta Vámi akcentovaná autenticita může mít také podobou voyerismu, který je populární u televizní generace. Náš ateliér se rozhodl prozkoumat různé pohledy na toto téma, právě proto, že si nejsme jisti, že existuje jediná správná cesta a také proto, že jsme přesvědčení že to je právě akademická půda, která by měla být schopna takovéto cesty hledat. Pokud nejste ochoten hledat ve věcech, kterým na první pohled nerozumíte smysl, nechápu proč se vůbec zabýváte uměním?!! p.s. interpretace není o vyvolávání stejných pocitů! s úctou rs
Add new comment
Diskusní příspěvky vyjadřují stanoviska čtenářů, která se mohou lišit od stanovisek redakce. Všechny příspěvky musí být schváleny redaktorem dříve než budou zveřejněny.
Redakce archiweb.cz ctí v maximální možné míře svobodu slova, nicméně ve výjimečných případech si vyhrazuje právo smazat nebo opatřit komentářem příspěvek, který se netýká tématu diskuse, porušuje platné zákony ČR nebo dobré jméno portálu, obsahuje vulgarismy nebo má reklamní charakter.