Hradec Králové zboural objekt zchátralé koželužny z 19. století, cihly si nechal

Publisher
ČTK
27.03.2023 19:00
Czech Republic

Hradec Králové

Hradec Králové - Město Hradec Králové v minulých týdnech zbouralo zchátralý objekt bývalé koželužny z 19. století ve čtvrti Kukleny. Budovu z režného zdiva dělníci rozebrali ručně. Z původního rozsáhlého továrního areálu zůstane jako jeho připomínka zachován jen komín. ČTK to dnes řekl mluvčí radnice Petr Vinklář. Zachovalé cihly z demolice si město nechalo k možnému budoucímu použití při stavbách nebo opravách objektů. Stavby z režného cihelného zdiva jsou pro Hradec Králové typické.


O demolici posledního zbývajícího objektu v areálu koželužny radnice rozhodla již v roce 2021. Za bourání by mělo město zaplatit 1,5 milionu korun bez daně. Již v roce 2014 město nechalo z tovární haly sundat věžičku s hodinami a uložit ji do skladu na letišti pro budoucí využití.

S demolicí dělníci začali začátkem února, v polovině února rozebrali střechu a krov a následně se pustili do rozbírání zdiva s čištěním a paletováním použitelných cihel. "Momentálně probíhá odvoz palet s cihlami do skladovací haly. Bude následovat odvoz suti, zbývající bourací a zemní práce. Vše by mělo být hotové do 19. května," řekl mluvčí.

Prostranství bývalé koželužny hodlá město využít. "Máme studii, která obsahuje několik návrhů řešení této oblasti. Vzniknout by zde mohlo nové kuklenské náměstí. Jeho součástí by pak mohl být nový objekt, který bude obsahovat historické prvky staré koželužny a bude sloužit místním pro společensko-kulturní účely," uvedl dříve hlavní architekt města Petr Brůna.

Radnice v minulosti mínila, že by na místě zchátralé koželužny vybudovala objekt sociálního bydlení pro seniory. Zhruba před 17 lety chtěla koželužnu od města koupit a pak přestavět na komerční centrum a luxusní loftové byty developerská firma Eube. Jenže v roce 2010 Eube zkrachovala a z projektu sešlo.

Na rozdíl od koželužny hodlá radnice zachovat areál bývalých prvorepublikových jatek v Kydlinovské ulici v severozápadní části města. Z loňských voleb vzešlá koalice města si rozvoj lokality a její přeměnu dala do programovém prohlášení jako jednu z důležitých věcí v oblasti rozvoje a investic. Za zachování jatek a jejich využití například pro kulturu se v petici vyslovila i část obyvatel města.
0 comments
add comment

Related articles