Rokycany vyhlásí soutěž na návrh tělocvičny a školní jídelny za 190 mil. Kč

Publisher
ČTK
27.03.2023 19:00
Czech Republic

Rokycany

Rokycany - Rokycany plánují výstavbu budovy tělocvičny a jídelny pro základní školy v centru města zhruba za 190 milionů korun . Město nyní ve spolupráci s městským architektem vyhlašuje otevřenou dvoufázovou architektonickou soutěž. Tělocvičnu, školní kuchyni a jídelnu budou využívat zejména základní školy T. G. Masaryka a v ulici Míru, odpoledne má objekt sloužit veřejnosti jako komunitní centrum, řekl dnes ČTK starosta Tomáš Rada (Rokycanští patrioti).


Stavba je plánována na pozemcích mezi oběma základními školami o celkové rozloze 6600 metrů čtverečních. Oběma školám sportovní zázemí chybí. "Dlouhodobě v Rokycanech řešíme nevyhovující a kapacitně nedostatečné prostory pro tělovýchovu. V této lokalitě tělocvičnu řeší město již od 90. let. Nicméně mimo hodiny školního rozvrhu bude tělocvična přístupná také sportující veřejnosti, především sokolu a dalším spolkům a kroužkům," uvedl. Historická budova sokolovny, která dříve sloužila ke cvičení a sportu veřejnosti, je v havarijním stavu a město plánuje její přestavbu. Má se ale změnit na kulturní zařízení.

Určené území leží v centru města v těsném sousedství dvou základních a jedné mateřské školy, je součástí areálu ZŠ T. G. Masaryka a přímo na něj navazuje. Školní zahrada se nyní využívá jako zahrada s venkovním pískovým hřištěm. Navržené řešení musí respektovat urbanistické souvislosti, především vztah ke stavební struktuře historického jádra. Navržená stavba by neměla zásadně omezit okolní objekty bytových a rodinných domů včetně jejich zahrad.

Podle městského architekta Štěpána Kubíčka je zpracování návrhu nové školní budovy do historického centra mimořádná architektonická výzva. "Definice architektury značného objemu školní tělocvičny v kontextu měřítka okolní zástavby je podle mne složitým a zajímavým úkolem. Jsem velice rád, že vedení města rozhodlo o uspořádání architektonické soutěže jako o nejvhodnějším způsobu výběru projektanta," řekl Kubíček.

Nedílnou součástí stavby, která by měla stát do roku 2026, je podle místostarosty Jiřího Sýkory (ANO) také kultivace souvisejícího veřejného prostoru v historickém jádru, které je městskou památkovou zónou. Náklady na stavbu se nyní odhadují na 190 milionů korun bez DPH.

Poslední den lhůty pro odevzdání návrhů první fáze architektonické soutěže je 5. června, datum odevzdání soutěžních návrhů v druhém kole je 11. září.
0 comments
add comment

Related articles