V Ostravě skončila rekonstrukce památkově chráněné Grossmannovy vily

Publisher
ČTK
26.03.2024 17:50
Czech Republic

Ostrava

Ostrava – V Ostravě skončila rekonstrukce památkově chráněné Grossmannovy vily. Více než dvouletá oprava, jejímž cílem bylo vrátit vile původní podobu, stála 132 milionů korun, přes pět milionů korun město ještě zaplatí za její dovybavení dalším nábytkem. Lidé se do vily budou moci poprvé podívat v příštím týdnu. Město věří, že se stane novou dominantou a turistickým lákadlem. Novinářům to dnes řekl primátor Jan Dohnal.

"Ostrava tímto získává svojí další dominantu a myslím si, že bude i významným prvkem cestovního ruchu. V širokém okolí opravdu nic podobného není. Je to unikátní stavba, jak svým rozsahem, tak i tou provedenou rekonstrukcí," řekl Dohnal.

Oprava stoletého objektu začala na konci roku 2021, podle původních předpokladů měla renovace chátrající vily stát necelých 90 milionů korun bez DPH. Během rekonstrukce se ale například ukázalo, že budovu výrazně zasáhla dřevomorka. "Myslím si, že ty (investované) peníze jsou tady vidět na každém kroku a že se to vyplatilo," uvedl náměstek primátora pro investice Břetislav Riger.

Rodinnou vilu s reprezentativním sídlem stavební kanceláře si nechal František Grossmann postavit v letech 1922 až 1924. Stavba byla zkolaudována téměř přesně před 100 lety, 28. března 1924. Vilu obklopuje zahrada, která byla během nynější renovace rovněž revitalizovaná.

"Nejsložitější bylo vypátrat, jak ta budova původně vypadala, naštěstí k tomu byla spousta fotografií, které byly obrovskou pomocí. Museli jsme také vybrat, které z těch časů vily budeme chtít prezentovat. Nakonec jsme se rozhodli, že obnovíme vilu co nejvíce k podobě v roce 1924," uvedl architekt projektu Daniel Vaněk. Podle něj se záměr podařilo naplnit. "Podařilo se to téměř na 100 procent. Vila je opravdu udělaná tak, jak původně vypadala, především se podařilo zachovat její původní charakter," uvedl Vaněk. Během renovace odborníci například obnovili schodiště, které bylo dominantou objektu.

Kromě stavebníků k proměně vily významně přispěli hlavně restaurátoři. Repasovali například okna a dveře, zámečnické prvky či původní systém teplovzdušného vytápění nebo venkovních historických žaluzií, restaurovali štuková výzdoba či nástěnné malby nebo barevné vitráže. Kromě dobových fotografií odborníci vycházeli i z některých prvků, které se dochovaly přímo ve vile. "Měl jsem možnost rekonstruovat už třetí stavbu, kterou František Grossmann postavil, a doufám, že by se mu to líbilo a řekl by, že jsme to udělali důstojně a schválil by to," řekl Vaněk.

Město se původně pokoušelo nabídnout vilu soukromým investorům, tento plán ale nevyšel, a tak se nakonec rozhodlo, že objekt nechá opravit samo. Vila stojí v ulici Na Zapadlém nedaleko krajského úřadu a patří k nejvzácnějším ve městě. Grossmann v ní s rodinou žil pouhých deset let. Kvůli hospodářské krizi a finančním problémům spáchal v roce 1933 sebevraždu. V 60. letech budova sloužila i jako školské zařízení, byla v ní mateřská škola a později také školní družina.

Vilu bude provozovat městská společnost Černá louka. Kromě prohlídkových okruhů ji město chce v budoucnu využívat také jako reprezentativní prostory. Zájemcům o prohlídky se otevře 4. dubna. Výtěžkem z prvních prohlídek chce město podpořit mobilní hospic Ondrášek. Zatím bude vila otevřená od pátku do neděle, od léta by to ale mělo být už od úterý do neděle. Podrobné informace najdou zájemci na webových stránkách.
0 comments
add comment

Related articles