Brno a kraj podporují snahu o zápis Mendelova skleníku na seznam UNESCO

Vložil
ČTK
02.02.2023 08:00
Brno

Foto: Radek Miča, Zprávy z MUNI

Brno - Brno a Jihomoravský kraj podporují snahu opatství o zápis Mendelova skleníku v zahradě augustiniánského kláštera na seznam UNESCO. Novinářům to dnes po společném jednání rad kraje a města řekli hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) společně s primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS). Podle Jakuba Cardy ze společnosti Společně, která se stará o Mendelův odkaz, je místo unikátní tím, že zde Mendel objevil základy genetiky.


Kraj i město snahu opatství o zápis vítá. "Musíme vyhodnotit a zjistit informace, jak reálné šance jsou, jestli to může být z turistického hlediska atraktivní. Vyhodnotíme si, jak jsme schopní a ochotní s tím pomoct," uvedl Grolich.

Podle něj zatím nelze říct, kdy by mohla být žádost podaná, v rychlém případě by to mohlo trvat tři roky a pět let trvá rozhodnutí. "Není to jen o čase, ale i o velké částce peněz. Jsou to tři miliony ročně na celý ten proces. Je tam řada posudků a dokumentů, které je potřeba předkládat," řekl hejtman.

Carda uvedl, že v místě skleníku byla objevena genetika. "Je to místo, kde v 19. století spolufungovala věda a víra. Mendel sem chodil a pracoval. Je to tedy jedno z nejvýznamnějších míst vědy na světě. Je to stejné jako s místem, kde Marie Curie-Sklodowská objevila teorii radioaktivity nebo Albert Einstein teorii relativity," řekl Carda.

Skleník za 38 milionů korun převážně ze skla a oceli vznikl na půdorysu původního skleníku, kde v polovině 19. století Mendel pracoval. Otevřený je od loňska. Loni od narození Mendela uplynulo 200 let.
0 komentářů
přidat komentář

Související články