Hub je v módě: Vše o moderních coworkingových prostorech

30.07.2024 10:25
Wiesner-Hager Project s.r.o.

Bývalé tradiční obchodní centrum nyní slouží jako moderní coworkingový prostor. Podobný trend následuje stále více firem, které si v rámci svých sídel vytváří vlastní coworkingová prostředí.

Dohromady je to lepší – coworking jako společný podnik

Coworkingové prostory původně vznikly jako moderní a cenově výhodná alternativa pro pracovníky na volné noze a začínající firmy. Jsou to místa pro lidi, kteří spolu přímo nepracují, ale přesto chtějí využívat synergických efektů, které přináší sdílený inspirativní pracovní prostor. Místo toho, aby lidé pracovali sami z domova, sejdou se v komunitním kreativitu podporujícím prostředí. Coworkingové prostory hrají důležitou roli pro vznik pocitu sounáležitosti. Právě takový přístup vyznávají proslulá coworkingová pracoviště jako bluebird.space, Impact Hubs nebo Broeinest.

Součást hubu – koncept coworkingového prostředí.

V současnosti sledujeme trend, kdy si firmy vytvářejí vlastní coworkingové prostory v rámci svých sídel. Jejich osazenstvo tvoří primárně kmenoví zaměstnanci, můžou tu ale pracovat také externí pracovníci, například crowdworkeři a freelanceři. Dočasným projektovým týmům se mohou hodit coby kreativní pracovní prostor, zaměstnanci, jejichž těžiště práce tvoří vzdálené pracovní aktivity, tu mohou trávit své sporadické kancelářské dny, k rychlým spontánním schůzkám mohou firemní huby využívat také ad hoc pracovní skupiny.

V moderních kancelářích určených pro New Work najdeme coworkingové prostory zpravidla v přístupných prostorách, aby se usnadnila spolupráce a komunikace. Bývají zasazené do konceptu open space a najdeme v nich místa, kde si můžete v klidu vyřídit telefonní hovory a videohovory nebo se soustředit na konkrétní úkoly. Pracovní stanice jsou sdílené, nikdo tu nemá přidělen svůj osobní pracovní prostor. Z těchto důvodů jsou coworkingy velmi flexibilní. V otevřeném a kreativním pracovním prostředí bez tradičních pracovní stanic zaměstnanců se daří neotřelým myšlenkám a nápadům. Coworkingové prostory představují kreativní zónu pro dočasnou práci, neformální setkávání a různé formy diskuzí. Zdejší neformální charakter podporuje spolupráci a usnadňuje spontánní brainstorming.

Flexibilní a kreativní – nábytek pro všestranné využití.

Coworkingové prostory vyznávají značnou designovou volnost: mohou nést industriální styl, mohou připomínat klub nebo obývací pokoj, salonek, kreativní prostor nebo třeba městskou tržnici. Důležité je jedno: uspořádání coworkingových prostorů musí být možné snadno proměnit, aby se vytvořila různá pracovní prostředí zajišťující příznivou atmosféru pro daný úkol.

Otevřený koncept prostoru vyžaduje kvalitní akustická opatření, nejlépe prostřednictvím textilních podlah a materiálů pohlcujících zvuk na stěnách a stropech, případně volně stojících či zavěšených prvků. Univerzální prostorový koncept pak musí v neposlední řadě podporovat také použitý nábytek. Lavice nebo ostrůvky, které lze snadno vizuálně odstínit, můžeme využít také jako psací a pracovní stoly. Soustředěnou práci, komunikaci, koordinaci a dočasné použití prostoru je třeba zajistit bez zbytečného plýtvání místem. Vzhledem k tomu, že zdejší kancelářské židle bude používat velké množství různých osob, by měly být v ideálním případě vybaveny automatickou detekcí hmotnosti, aby se ušetřil čas strávený ručním nastavováním.

Ve světě, kde flexibilita a networking hrají stále důležitější úlohu, představují coworkingová pracoviště čím dál zajímavější koncept. Poskytují prostor nejen pro práci, ale také pro konverzaci, inspiraci a inovace.