Akustický komfort v kancelářích v Praze na Moráni

15.12.2023 15:40
Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Divize Rigips

Po rekonstrukci se pražské kanceláře v historické zástavbě potý- kaly se špatnou akustikou. Pro rychlé a účinné řešení byly zvoleny volně zavěšené sádrokartonové absorbéry Rigitone od Rigipsu.

Větší množství lidí na malém prostoru, časté pracovní telefonáty, online meetingy a zhoršené soustředění. To jsou znaky některých sdílených "open space" kanceláří. Nejspíše si dokážete představit situaci, kdy se snažíte soustředit na práci, ale významně vás ruší telefonní hovor kolegy naproti vám a současně i další telefonát kolegy vedle. Následně vzniká tzv. Lombardův efekt, tedy situace, kdy jedna osoba překřikuje druhou ve snaze zvýšit srozumitelnost svého slova a narůstá tak celková úroveň hluku v místnosti.

Přesně s tímto problémem se potýkali zaměstnanci v nových kancelářích v Praze, kde se v malém prostoru schází dva až čtyři lidé. Hlavním problémem byla doba dozvuku, která se pohybovala dalece za horní doporučenou hranicí pro kancelářské prostory. V prostorách zůstávalo příliš mnoho zvukových vln, které nebyly ničím absorbovány.

Co je však prostorová akustika a proč bychom jí měli věnovat pozornost?

Prostorová akustika se zabývá šířením zvuku v prostoru a zahrnuje různé parametry, jako je celková úroveň hluku, doba dozvuku a index přenosu řeči. V tomto kontextu je doba dozvuku klíčovým kritériem, který měří, jak dlouho je slyšet doznívání zvuku v místnosti po ztichnutí jeho zdroje.

Čím delší je dozvuk, tím déle slyšíme zvuk v místnosti. Pokud je příliš krátký, tak je prostor přetlumený a neslyšíme jej dostatečně zřetelně. Dobu dozvuku ovlivňuje především tvar místnosti, rozdělení a volba ploch pohlcujících zvuk a plochy, které zvuk odrážejí.

Negativní vliv špatně vyřešené prostorové akustiky může sahat od únavy a úrovně stresu až po sníženou výkonnost, paměť a pozornost, a dokonce i k rozvoji civilizačních chorob.

Volně zavěšené absorbéry jsou rychlou cestou k akustické pohodě

Pro nové kanceláře v Praze se volně zavěšené absorbéry Rigitone staly rychlým, efektivním a cenově dostupným řešením pro dosažení akustické pohody. Tyto absorbéry nejenže představují zajímavý designový prvek, ale také se výrazně podílejí na pohlcování hluku. Lze je zavěšovat i jeden vedle druhého a vytvořit tak větší pohltivé plochy nebo je zavěšovat na stěny jako obrazy.

"V tomto případě po instalaci minerálních absorbérů Rigitone klesla celková hladina hluku o 5 dB. Uvážíme-li, že změna o 3 dB je dvojnásobek, tak 5 dB je opravdu velké zlepšení v akustickém komfortu, a zároveň se jedná o snadno zaznamenatelnou změnu pro lidské ucho," vysvětluje Vojtěch Zítek, produktový manažer Rigips.

Navíc tyto absorbéry obsahují technologii Activ'Air®, snižující koncentraci formal- dehydu v interiéru. Zaměstnanci se nyní mohou těšit nejen na vylepšenou akustiku, ale také na zdravější pracovní prostředí.

Akustický posudek vašeho prostoru zdarma

Řešíte dobu dozvuku ve vašem projektu? S Akustickou aplikací získáte orientační akustický posudek, který vám specifikuje, jaké produkty z portfolia materiálů Rigips a Eurocoustic se pro danou místnost nejlépe hodí a v jaké minimální ploše jej potřebujete použít.