Výzva na vypracování architektonicko-krajinářského návrhu obnovy parku před Základní školou U Červených domků v Hodoníně

29.07.2022 12:40

Nadace Proměny Karla Komárka vyhlašuje v souvislosti s chystanou obnovou parku před Základní školou U Červených domků v Hodoníně výzvu k podání nabídek na vypracování architektonicko-krajinářského návrhu. Lhůta pro podání nabídek končí 15. srpna 2022, nadace a město vyberou vítěze výzvy do 30. září téhož roku. Více informací naleznete v článku.

Cílem projektu obnovy parku před Základní školou U Červených domků v Hodoníně je napravit v zájmovém území škody po ničivém tornádu a zároveň vytvořit kultivovaný veřejný prostor, určený primárně k odpočinku a relaxaci. Prostor může zároveň sloužit jak dalším organizacím z areálu pro jejich akce, tak k pořádání aktivit kulturního rázu. Předpokládaná celková výše investičních nákladů na obnovu poničeného území je 30 milionů korun, přičemž se počítá s výraznou finanční podporou nadace.

Zájemci získají veškeré podrobnosti a podklady k výzvě pod tímto odkazem.

„Prostor před základní školou spojuje příměstský les Bažantnice, sportovní areál a Dům přírody. Nadaci a městu velmi záleží na tom, aby vzniklo místo, kde si každý člověk, který se tu zastaví nebo tudy projde, najde pro sebe to pravé. Proto jsme v letošním roce uspořádali anketu mezi občany, participační kavárnu a workshop s dětmi, abychom zjistili, co si od budoucího místa slibují. Jsem rád, že prvním krokem k naplnění jejich přání je výběr vhodného architektonického studia," řekl Luboš Veselý, který je pověřen řízením Nadace Proměny Karla Komárka.

Samotná obnova parku se skládá ze dvou fází. První skončila na jaře 2022, kdy se na místě uskutečnila menší komunitní výsadba stromů. Cílem nadace a města bylo vytvořit podmínky pro hladký přechod do fáze druhé, během níž se prostoru před základní školou dostane ucelené architektonické a krajinářské koncepce. Výzva k podání nabídek, která se právě otevřela, obsahuje i časové rozmezí plnění. Úspěšný uchazeč bude na návrhu pracovat podle předpokladu v letech 2022–2025.

„Vstup do druhé fáze obnovy parku před Základní školou U Červených domků je pro Hodonín výbornou zprávou. Nadace Proměny Karla Komárka má s utvářením parků, zahrad a dalších veřejných míst dlouholeté zkušenosti. Pomoc nadace s vyhlášením výzvy proto město velmi vítá. Dobře nastavenou spolupráci odráží i fakt, že v hodnoticí komisi zasednou společně zástupci nadace i města," uvedl starosta Hodonína Libor Střecha.

Na vypracování architektonicko-krajinářského návrhu včetně dokumentace jsou vyhrazeny prostředky ve výši 2,3 milionu korun včetně DPH. Mimo jiné se v něm počítá s uplatněním řešení, která budou využívat principy modrozelené infrastruktury a odpovídat kontextu a charakteru místa. Budoucí tým architektů a krajinářů navrhne také nový vstup do areálu základní školy, vyřeší napojení cest na další projekty v lokalitě nebo zváží umístnění přístřešku či uměleckého prvku.