Světlo pro každý projekt

25.04.2024 09:45
SLV Czech s.r.o.

Czech Republic

Zacházení se světlem v prostoru je pro architekturu zcela určující. Osvětlení – přirozené i umělé – má vliv nejen na vnímání konkrétního prostoru, ale také na způsob jeho užívání. Společnost SLV, která se specializuje na návrhy osvětlení pro rozmanité typy projektů, nabízí poradenský servis, světelné výpočty i vizualizace, a pro mnohé architekty se tak stává nepostradatelným partnerem.

Historie společnosti SLV se začala psát před více než 40 lety. Dnes firma patří k předním výrobcům inovativních osvětlovacích systémů na trhu a svá řešení úspěšně distribuuje do více než 100 zemí světa. V roce 2016 otevřela vlastní pobočku pro český a slovenský trh a v současnosti sídlí v historické vile Šín v pražském Sedlci, která zároveň funguje jako její showroom. Inspiraci lze čerpat nejen tam, ale i v katalogu svítidel BIG WHITE, jenž obsahuje přes 3 500 různých produktů a každý rok přináší stovky novinek.

Showroom firmy SLV Czech lze navštívit ve vile Šín v pražském Sedlci, která prošla rekonstrukcí podle návrhu IO Studia Luky Križka.

Široké portfolio produktů

Oblast použití svítidel značky SLV je velmi široká – od domácností přes osvětlení prodejen, kanceláří, hotelů až po průmyslové objekty či exteriérová řešení. Stěžejní část portfolia firmy tvoří lištové systémy včetně rozsáhlé nabídky spotového osvětlení, systémy bodového osvětlení a také atraktivní nabídka venkovních svítidel v různých kategoriích. Mezi poslední realizace, kde jsou světla této společnosti k vidění, patří například jedna z poboček hračkářství Creammy v Praze, kostel svatého Bartoloměje v Milevsku, zážitková trasa ve výrobně biočajů SONNENTOR, byt na pražských Vinohradech, zrekonstruovaný na základě návrhu architektů ze studia Modest Artificials, nebo bar Point Café & Gallery, za jehož proměnou stojí titíž autoři.

Byt v historické zástavbě

Rekonstruovaný byt pro mladou rodinu na Vinohradech se nachází v bytovém domě ze druhé poloviny 19. století. Cílem architektů bylo odstranit vrstvy původních stavebních zásahů, maximálně využít velkorysou dispozici a zejména svým designem reagovat na zadání investora, který si přál vytvořit příjemné bydlení v kompozici dřeva, betonu, barev tmavších odstínů a pokojových rostlin.

Interiér vinohradského bytu je osvětlen vestavnými výkyvnými svítidly HORN, přisazenými nastavitelnými reflektory TRILEDO, jednofázovým lištovým systémem osazeným reflektory ENOLA v kombinaci s chytrými žárovkami Philips HUE a závěsným svítidlem ONE 60. Na návrhu svítidel se podílela také firma Aulix.

Zrekonstruovaný byt na Vinohradech

Point – designový bar s důmyslným osvětlením

Druhým výjimečným projektem, který je výsledkem spolupráce studia Modes Artificials a firmy SLV, je rekonstrukce baru s názvem Point, nacházejícího se v samém srdci historické Prahy. Jde o prostor nabitý energií, kde dochází k propojení jedinečné estetiky s vizuálními prvky, jež odrážejí samotnou identitu a filozofii Pointu. Interiér byl navržen v duchu moderního minimalismu s ohledem na historický kontext. Architekti věnovali pozornost i těm nejmenším detailům s cílem zprostředkovat návštěvníkovi nezapomenutelný zážitek, který bude moci sdílet s ostatními. Jedinečnou atmosféru a „živost“ tohoto prostoru pomáhá utvářet také detailně promyšlené osvětlení ve formě závěsných svítidel ROTOBALL a jednofázového lištového systému s reflektory ENOLA.

Point Café & Gallery

Otázky pro Dana Mertu ze studia Modest Artificials:

Předpokládám, že oba prostory – jak byt na Vinohradech, tak bar Point – měly na návrh osvětlení zcela odlišné nároky. Mohl byste přiblížit, v čem spočívala jejich rozdílnost?
Jde o odlišné typy provozního schématu objektu, a proto i nároky na osvětlení byly rozdílné. Nicméně u obou realizací jsme vybírali taková svítidla, která by umožnila použití chytrých žárovek. V bytě na Vinohradech bylo zásadní, aby žárovky dokázaly měnit svoji chromatičnost v souladu s cirkadiánním rytmem uživatelů bytu, v Pointu jsme zase potřebovali takové, které by byly nastavitelné z hlediska denního a nočního provozu.

Jakou roli hrál samotný design svítidel u obou realizací?
Ve vinohradském bytě jsou svítidla spíše minimalistická, v černé barvě, aby decentně doplnila celkový návrh interiéru. V Point baru reaguje design světel na účel jejich použití. Nad barem jsou zavěšeny koule, které jsou výrazným dekorativním prvkem. Nad stoly jsou umístěny tubusy s úzkým kuželem, jež osvěcují pouze desku stolu, ale neoslňují návštěvníky, a v chodbě jsou decentní bodovky nasvěcující prostor a fotostěnu. V salonku se pak opakují tubusy nad stoly. Důležitým prvkem jsou také LED pásky umístěné v klenbách, vestavném nábytku a kolem displeje baru.

Bylo v souvislosti s osvětlením nutné řešit nějaké specifické požadavky, ať už ze strany investora, nebo z hlediska proveditelnosti?
Specifickým požadavkem bylo právě použití chytrých žárovek, které bylo nutné integrovat do systému chytré domácnosti.

Proč jste se rozhodli oslovit firmu SLV a jak hodnotíte celkovou spolupráci?
Firma SLV nás oslovila šířkou svého portfolia, díky které jsme byli schopni vybavit celý interiér od designových svítidel až po bodová světla včetně výběru světelného zdroje. Mohli jsme si tak zvolit, zda použijeme LED čip integrovaný z výroby, anebo použijeme totožné svítidlo s chytrou žárovkou, kterou napojíme na inteligentní řízení prostoru. Kvalitní provedení a současný design je pak u německého výrobce samozřejmostí.

> www.slv.com/cz_cs