Rekonstruované vlakové nádraží ve Vsetíně se otevře 3. května

Publisher
ČTK
17.04.2024 21:00
Czech Republic

Vsetín

Vsetín - Nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu ve Vsetíně se otevře 3. května. ČTK to dnes sdělila mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková. Rekonstrukci železniční stanice za zhruba 3,4 miliardy korun zahájila Správa železnic na konci roku 2021. Zatímco práce na dokončení finišují, město Vsetín se ve spolupráci s Ředitelstvím silnic Zlínského kraje připravuje na zahájení druhé, rozsáhlejší etapy přestavby prostoru před nádražím, uvedla Raszková.


"Jejím předmětem je vybudování nové dopravní infrastruktury a autobusového nádraží v okolí právě dokončovaných staveb dopravního terminálu a parkovacího domu. Jde o práce, které s ohledem na technologické postupy nemohly být prováděny souběžně s přestavbou vlakového nádraží, a musely tedy počkat na její dokončení," uvedla mluvčí.

Město v první etapě přestavby prostoru před nádražím dokončuje výstavbu podchodu pod Nádražní ulicí. Podchod propojí podzemní parkoviště Smetanovy obchodní galerie s dopravním terminálem, naváže na podchod vybudovaný Správou železnic pod železnicí a nástupišti, který vyústí v prostoru za nádražím Na Lapači.

Naváže na to druhá etapa. "Zahrnuje přestavbu Nádražní ulice v úseku od křížení s ulicí Svárov až po budovu polikliniky, před níž vyroste nová okružní křižovatka. Součástí bude také vybudování komunikace, která zajistí příjezd vozidel do parkovacích domu a výjezd z něj, a také nového autobusového nádraží. To se přesune ze stávajících prostor blíže vlakovému nádraží. Část autobusových stanovišť určených především pro příměstské spoje bude umístěna mezi parkovací dům a železnici, další část pak mezi železnici a dopravní terminál. Cestujícím se tak výrazně zjednoduší a zkrátí přestupy mezi autobusy a vlaky," uvedl starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL).

"V následujících dnech podepíšeme smlouvu se zhotovitelem, který následně zahájí stavební práce. Jejich hlavní část potrvá až do konce roku 2025. Dalšího půl roku budou ještě pokračovat ty méně zásadní," uvedl starosta. Při stavbě před nádražím podle něj nebude ohrožena dopravní obslužnost nedaleké Vsetínské nemocnice.

Pracuje se také za nádražím. "Na počátku dubna jsme zbourali provizorní most přes mlýnský náhon v sousedství nového železničního podchodu U Křivačkárny a začneme tam stavět nový. Dále dokončujeme stavbu dalšího mostu přes náhon u sportovní haly a volejbalových kurtů Na Lapači. Správa železnic pak finišuje se stavbou nové přístupové komunikace do zanádražního prostoru směrem od okružní křižovatky u Kotova v Rokytnici. Ta by měla být hotová v květnu," uvedl Čunek.
1 comment
add comment
Subject
Author
Date
... Teda,...
šakal
17.04.24 11:10
show all comments

Related articles