Pocta České komory architektů bude udělena Zdence Marii Novákové

24.06.2024 11:10
Zdenka Marie Nováková

zdroj: IPR Praha, foto: Ester Havlová

Poctou vzdává Česká komora architektů (ČKA) od roku 2000 hold význačným osobnostem, které se svou prací a morálním kreditem významně zapsaly do moderní historie české architektury. Laureátkou tohoto ocenění za rok 2023 se stává architektka a malířka Zdenka Marie Nováková, jež je autorkou souboru budov Chemapol-Investa v pražských Vršovicích či interiéru přesunutého gotického chrámu v Mostě. Slavnostní předání se uskuteční na nominačním večeru České ceny za architekturu v úterý 27. června 2024, přičemž akce je letos poprvé otevřena široké veřejnosti.

Návrhy na udělení Pocty každoročně podává odborná veřejnost včetně členů jednotlivých orgánů České komory architektů. Z nominací pak laureáty vybírá odborná porota, v níž letos zasedli architektka Eva Jiřičná (předsedkyně); architekt, urbanista a laureát Pocty ČKA roku 2022 Petr Hlaváček; krajinářská architektka a členka představenstva ČKA Štěpánka Endrle; umělec, kurátor a děkan Fakulty umění a architektury TU v Liberci Jan Stolín a publicista Matej Šišolák.

Význam všech letošních nominovaných osobností českého architektonického, uměleckého i pedagogického světa dalece přesahuje hranice zmiňovaných oborů a jejich přínos lze vnímat jako celospolečenský. Jak potvrzují i slova poroty: "Rozhodování nebylo vůbec jednoduché. Zdenka Marie Nováková je však významnou osobností v oblasti architektury a výtvarného umění, jež si zaslouží i výjimečné uznání. Její unikátní schopnost syntetizovat architektonickou teorii a praxi jak v tvorbě, tak v pedagogické činnosti představuje vzor akademické i profesní excelence."