Obchodní centrum Grand v Pardubicích bude mít i prosklenou dvoranu

Vložil
ČTK
21.02.2024 20:55
Pardubice

Jan Šépka
Josef Gočár


Pardubice - V obchodním centru Grand v Pardubicích, který je od konce loňského roku kvůli modernizaci zavřený, stavební firma provádí bourací práce. Do podzimu pak například vznikne nová prosklená dvorana. ČTK to řekl předseda představenstva společnosti Marhold Lukáš Skokan. Budova z roku 1931 je dílem architekta Josefa Gočára, v minulosti byla hotelem i společenským centrem.


Stavební firma pracuje na proměně obchodního domu od ledna. Uvnitř obchodního domu již zmizely obchody a dělicí příčky. Dělníci teď dělají hlavně demolice, staví lešení a pracují na přeložkách přípojek, sanují betonové konstrukce a instalují ocelové konstrukce.

"V Grandu nyní probíhají rozsáhlé úpravy interiéru. Příští měsíc začneme pomocí velkého jeřábu umísťovat na střechu novou techniku a v květnu vyroste nad dvoranou, vedoucí k třídě Míru, ocelová konstrukce. Ta bude základem prosklené střechy, která nad tímto prostorem nově vznikne," řekl Skokan.

Skleněná střecha nad novou dvoranou bude hotová do podzimu. Na střechu domu bude firma umísťovat vzduchotechniku. "V polovině března umístíme velkým kolovým jeřábem na střechu druhý, stabilní jeřáb. Ten pak bude použit v průběhu celé rekonstrukce jako montážní prostředek a hlavně pro instalaci zmíněné vzduchotechniky," uvedl Skokan.

Památkově chráněný Grand s modrým obkladem na fasádě byl dříve hotelem, sídlem okresního úřadu a díky kavárně, restauraci či vinárně byl také centrem společenského dění. Stojí na třídě Míru, nejdelší obchodní zóně v centru Pardubic. Do změny režimu ho vlastnil státní podnik Restaurace a jídelny, pak patřil městu.

Grand patří Pražské správě nemovitostí, která se ho rozhodla zmodernizovat. Firma ho vlastnila v letech 1996 až 2008. Pak ho koupila jiná firma a začal upadat. PNS ho odkoupila zpět v roce 2019. Po modernizaci chce Grand otevřít v září 2025.

Bude v něm 29 nájemních jednotek v prvním a druhém podlaží. Vznikne tam nová gastrozóna, ke které budou přiléhat dvě samostatné terasy. Ve třetím podlaží je v plánu coworkingový prostor a letní terasa. V podzemním bude pokračovat provoz supermarketu. Nové zázemí s modernějším vybavením nabídne kino Cinestar.
0 komentářů
přidat komentář

Související články